The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Възрожденският град Дряново

    Случвало ли ви се е да отидете някъде и да не можете да се насладите на гледките, с които сте обградени? Вековни дървета да се издигат пред вас и да спускат клони надолу, за да ви обгърнат? Някъде в далечината да се чува тракането на самотен кълвач по кората на дървото и звуците да се разпръскват в пространството?

    град Дряново


    Дефилето на лъкатушещите плитки планински реки, обраслите с гора стръмни склонове и обрамченото от отвесните скали небе, да са спокоен и магнетичен свят, където да доминира белотата на варовика и да се прелива в нюансите на зеленината и синевата?
    България има много интересни места и те не се виждат от пръв поглед. Много може да се разкаже за дряновския край, но разказаното никога не може да има стойността на видяното и преживяното.
    Дряновският край има богато културно-историческо наследство и прекрасна природа. В Дряново можете да се насладите н а великолепните творби на великия майстор Колю Фичето - църквата "Свети Никола",

    църквата "Свети Никола"


    паметник на културата, строена в средата на XIX-ти век, мостът над река Дряновска,


    Мостът


    Икономовата къща, в която е изложена постоянна експозиция от над 150 икони от дряновския край. Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил", който крие толкова много история в себе си, станал арена на сраженията с турския аскер и четата на Бачо Киро и Поп Харитон по време на Априлското въстание.


    Дряновският манастир


    В манастира е открит и един от първите преписи на Паисиевата "История славянобългарская". Пещерата Бачо Киро, в която са открити едни от най-старите следи от живот на Балканския полуостров. Осветена и достъпна за туристи тя разкрива безкрайните си галерии и коридори в съчетание с внушителни скални образувания. Музейните експозиции са съхранили в себе си бита, историята и изкуството на възрожденските майстори от дряновския край.

    in English


    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop






    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En