The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Сурва в Перник

    В края на всеки месец януари, мрачните герои от славянски легенди идват на парад и се разхождат по улиците на българския град Перник.
    Сурва или Сурваки е една от най-интересните части на традиционното наследство на България, която датира от езически времена.

    Сурва в Перник

    Този празник, който може да се оприличи на руските коледни песни, включва театрални представления на маскирани "сурвакари" в гротескно облекло от овчи кожи, страшни маски с рога и зъби, и огромни камбани от ковано желязо.

    Сурва в Перник

    Сурвакарите от този Балкански "маскарад" са със задължителните прясно отрязани пръчки в ръцете, обикалят къщите и гонят злото, с помощта на специални ритуали. Най-голямото честване на Сурва в България се провежда ежегодно в Перник - вторият по големина град в северозападната част на страната, след София.

    Сурва в Перник

    Сурва, като фолклорен фестивал се провежда в Перник в продължение на повече от 50 последователни години. Тя събира най-добрите "сурвакари" от различни региони на България. Към тях се присъединяват фолклорни групи от всички краища на света - от съседна Сърбия, от Азия и Северна и Южна Америка.

    Сурва в Перник


    В кулминацията на фестивала - маскарадното шествие през главните улици на Перник, участват повече от 6000 маскирани сурвакари, музиканти и танцьори.

    in English

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En