The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  понеделник

  Сурва в Перник

  В края на всеки месец януари, мрачните герои от славянски легенди идват на парад и се разхождат по улиците на българския град Перник.
  Сурва или Сурваки е една от най-интересните части на традиционното наследство на България, която датира от езически времена.

  Сурва в Перник

  Този празник, който може да се оприличи на руските коледни песни, включва театрални представления на маскирани "сурвакари" в гротескно облекло от овчи кожи, страшни маски с рога и зъби, и огромни камбани от ковано желязо.

  Сурва в Перник

  Сурвакарите от този Балкански "маскарад" са със задължителните прясно отрязани пръчки в ръцете, обикалят къщите и гонят злото, с помощта на специални ритуали. Най-голямото честване на Сурва в България се провежда ежегодно в Перник - вторият по големина град в северозападната част на страната, след София.

  Сурва в Перник

  Сурва, като фолклорен фестивал се провежда в Перник в продължение на повече от 50 последователни години. Тя събира най-добрите "сурвакари" от различни региони на България. Към тях се присъединяват фолклорни групи от всички краища на света - от съседна Сърбия, от Азия и Северна и Южна Америка.

  Сурва в Перник


  В кулминацията на фестивала - маскарадното шествие през главните улици на Перник, участват повече от 6000 маскирани сурвакари, музиканти и танцьори.

  in English

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En