The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Срещата на две морета

    Жак Ив Кусто, при проучване на водните пространства в Гибралтарския проток, открил невероятен, не обяснен все още от науката факт-съществуването на два не смесващи се един с друг водни слоеве. Те изглеждали разделени като от лента и имали помежду си ясна граница. Всеки от тях имал своя собствена температура, солеви състав, флора и фауна. Тава са водите на Средиземно море и Атлантическия океан, допиращи се една с друга в Гибралтарския проток. Всичко изглеждало, като че ли тук се срещат двата края на света.

    две морета

    При откриването на този очевиден и невероятен факт учените били изключително изненадани. Но още по-голяма изненада изпитали учените, когато научили, че за това е писано още преди 1400 години.
    И все пак учените са дали обяснение на това чудо на света. Водите на двете морета не могат да се слеят, поради наличието на физическа сила, наречена повърхностно напрежение. Големината на повърхностното напрежение обуславя различна степен на плътност на морска вода. И този фактор е като завеса, която не позволява на водите да се смесват една с друга.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите. Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En