The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Планините на България

    Планините
    Спокойно можем да наречем България планинска страна. Почти половината от нейната територия е заета от планини, които се различават по площ, характер, произход и височина. Те са част от Алпо-Хималаите, които обхващат множество планини на два континента - Европа и Азия. България има изключително разнообразни планини. Ако им липсва нещо, то това са само "космическите” височини и вечните снегове и ледове. Но дали са малки и големи, хубавото е, че всички те са достъпни през цялата година. Географската наука посочва 37 планини на територията на България. Почти всички те са в Южна България.
    Стара планина е границата между Южна и Северна България. Именно Стара планина, най-дългата и най-голяма по площ, известна още и като Балкана, е дала името на нашия Балкански полуостров.
    Успоредно и южно от нея се простира Средна гора, която е втората по дължина планина у нас. Тези две планини, освен великолепните си природни дадености, са тясно свързани и с историята на нашия народ.
    До столицата София е планината Витоша.
    Но най-внушителна планинска система обаче е включващия планините Рила, Пирин, Родопи, Славянка и Стъргач Рило- Родопски масив.
    В Югозападна България се намира планински масив, съставен от пет планини. Осоговска планина и Беласица са високи над 2000 метра. Другите две планини са плътно до тях - Влахина и Малашевска планина . Петата планина е Огражден планина. Четири от тях са граница с Македония, а Беласица се намира в територията на 3 съседни държави - България, Македония и Гърция. Мястото, което свързва трите съседни балкански страни е връх Тумба.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En