Най-вълнуващите пътешествия с Библиотека ZigZag

Следвайте Библиотека ZigZag

RU EN
 • Breaking News

  неделя

  Планините на България

  Планините
  Спокойно можем да наречем България планинска страна. Почти половината от нейната територия е заета от планини, които се различават по площ, характер, произход и височина. Те са част от Алпо-Хималаите, които обхващат множество планини на два континента - Европа и Азия. България има изключително разнообразни планини. Ако им липсва нещо, то това са само "космическите” височини и вечните снегове и ледове. Но дали са малки и големи, хубавото е, че всички те са достъпни през цялата година. Географската наука посочва 37 планини на територията на България. Почти всички те са в Южна България.
  Стара планина е границата между Южна и Северна България. Именно Стара планина, най-дългата и най-голяма по площ, известна още и като Балкана, е дала името на нашия Балкански полуостров.
  Успоредно и южно от нея се простира Средна гора, която е втората по дължина планина у нас. Тези две планини, освен великолепните си природни дадености, са тясно свързани и с историята на нашия народ.
  До столицата София е планината Витоша.
  Но най-внушителна планинска система обаче е включващия планините Рила, Пирин, Родопи, Славянка и Стъргач Рило- Родопски масив.
  В Югозападна България се намира планински масив, съставен от пет планини. Осоговска планина и Беласица са високи над 2000 метра. Другите две планини са плътно до тях - Влахина и Малашевска планина . Петата планина е Огражден планина. Четири от тях са граница с Македония, а Беласица се намира в територията на 3 съседни държави - България, Македония и Гърция. Мястото, което свързва трите съседни балкански страни е връх Тумба.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Събития

  За начинаещи блогъри

  Рубрики

  Lang-Bg (492) Lang-Ru (110) Lang-En (87)
   Погледни
  BGtop
  Увеличение посещаемости

  Lang-En