The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Родопи планина

    Родопи
    Родопите. Не напразно казват, че това място е магическо. Родопите са най-лиричната българска планина, съчетала в себе си релеф с меки овални очертания, шарените "черги” на природа, одухотворена с архитектурата на живописни села, гостоприемството на хората и легендарните песни на Орфей.
    Над 83 % от площта и е на българска територия, другата част - в Гърция. Заема най-южната част от страната и е основна планинска система в Рило-Родопския масив. Чрез най-високия си връх Голям Перелик (2191 м) се нарежда на 7-о място по височина сред българските планини. Родопите нямат ясно очертан релеф. Представляват огромен лабиринт от ридове с различна дължина, височина и посока, разделени от дълбоки речни долини.

    Родопи

    Планината е оставила траен отпечатък върху историческото развитие на българската нация. Днешното име се е запазило още от времето на легендарния Орфей. Наричали са я и Славееви гори, и Доспатдаг, но тези наименования не са се наложили, а до нас е достигнало през вековете само наименованието Родопи (Родопа).
    Все още не е изяснен произходът и смисълът на това име. Някои го свързват с древната богиня Родопа. Други смятат, че е съставено от думите "руда” и "ропа” - яма, което донякъде има основание, тъй като планината е позната от древни времена с добиването на руда.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En