The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  вторник

  Родопи планина

  Родопи
  Родопите. Не напразно казват, че това място е магическо. Родопите са най-лиричната българска планина, съчетала в себе си релеф с меки овални очертания, шарените "черги” на природа, одухотворена с архитектурата на живописни села, гостоприемството на хората и легендарните песни на Орфей.
  Над 83 % от площта и е на българска територия, другата част - в Гърция. Заема най-южната част от страната и е основна планинска система в Рило-Родопския масив. Чрез най-високия си връх Голям Перелик (2191 м) се нарежда на 7-о място по височина сред българските планини. Родопите нямат ясно очертан релеф. Представляват огромен лабиринт от ридове с различна дължина, височина и посока, разделени от дълбоки речни долини.

  Родопи

  Планината е оставила траен отпечатък върху историческото развитие на българската нация. Днешното име се е запазило още от времето на легендарния Орфей. Наричали са я и Славееви гори, и Доспатдаг, но тези наименования не са се наложили, а до нас е достигнало през вековете само наименованието Родопи (Родопа).
  Все още не е изяснен произходът и смисълът на това име. Някои го свързват с древната богиня Родопа. Други смятат, че е съставено от думите "руда” и "ропа” - яма, което донякъде има основание, тъй като планината е позната от древни времена с добиването на руда.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (556) Lang-En (123) Lang-Ru (120) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En