The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Международен ден на майчиния език

    Международен ден на майчиния език
    Международен ден на майчиния език се чества всяка година на 21 февруари. Основната цел на отбелязването този ден е да се повиши разбирането на езика и културното многообразие на всички по целия свят. За първи път е обявен от ЮНЕСКО на 17 ноември 1999. От тогава той се празнува всяка година. Датата на деня е 21-ви февруари, 1952, когато четирима млади студенти са били убити в Дака, столицата на Бангладеш, заради езикови противоречия. Езиците са най-мощният начин за запазване и развитие на културата и да я популяризира по целия свят. Поради този жалък инцидент, Международен ден на майчиния език се отбелязва в цял свят, а това е и официален празник в Бангладеш.
    През 1947 г. по време на разделянето на Пакистан, провинция Бенгал е разделена на две части: западната част остава в Индия и източната част е известна като Източен Бенгал, който по-късно е бил известен като Източен Пакистан. По това време имало много икономически, социални и културни противоречия по много въпроси, включително и по езиковия въпрос. През 1948 , когато правителството обяви, урду като национален език, предизвика протеста сред по-голямата част на Пакистан, говорещ бенгалски. Протестът излезе от контрол и завършва със смъртта на четирима демонстранти от Университета на Дака, които бяха застреляни от полицията. Смъртта на студентите по време на борбата за майчиния им език сега се помни като Международният ден на майчиния език.
    На Международен ден на майчиния език ЮНЕСКО и други агенции на ООН вземат участие в събития за насърчаване на културното и езиковото многообразие в целия свят. Те оценяват и насърчават хората да бъдат информирани за майчиния си език и да им осигури информираност по отношение на насърчаването на техния език и култура към други страни. В Бангладеш на Международния ден на майчиния език хората отдават почит на мъчениците от 21 февруари и покриват с цветя паметника. Това е време за бангладешци да празнуват своята култура, традиции и техния национален език бенгалски. Награди се дават на тези, които са направили изключително представяне в езика и културното многообразие.
    Международен ден на майчиния език се чества в памет на четиримата студенти, които са били убити, докато се борят за своя майчин език и се празнува, за да каже, че никога няма да бъдат забравени жертвите им.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En