Най-вълнуващите пътешествия с Библиотека "PepaTabakova.com"!

Следвайте Библиотека ZigZag

RU EN
 • Breaking News

  сряда

  Витоша

  Витоша
  Най-посещаваната българска планина е Витоша. Защото се издига над София и е един от символите на българската столица. София е в полите на Витоша. Такова природно богатство притежават много малко градове в света. Но още по-малко са столиците, които го имат. Най-високият връх на Витоша е 2290 - метровия Черни връх. С тази височина любимата на софиянци планина е четвърта по височина в България. В древността планината е била позната под имената Скомиос, Скопиос, Скомброс, което на старогръцки означава "острата, стръмната планина”. Тези наименования са се съхранили в днешното име на връх Скопарник. Името Витоша се е появило през средните векове, като за първи път се среща в документ от ХI век. Има две версии за произхода му: първата е, че е тракийско-древнобългарско и означава "двуделна”, "разделна” планина; втората (по-правдоподобна и приемлива) е, че Витоша произлиза от личното име Витош.
  Витоша е типична купеновидна планина. Уникално природно явление са така наречените "каменни реки” (морени) - натрупвания на огромни заоблени гранитни камъни по много от речните долини, достигащи до 2 км дължина и 50 метра широчина. Особено изразителни и красиви са морените в местността Златните мостове. Подобен вид образувания се срещат и по други български планини, но като витошките няма никъде. Те са символът на планината.
  Природен парк Витоша е най-старият на Балканският полуостров. В полите на Витоша се намират Бянската църква и Драгалевския манастир, които са с историческо значение. Витоша е люлката на българското планинарство. Датата 27.VIII.1895 г. се смята за начало на организираното туристическо движение в страната. Тогава Черни връх е изкачен от 300 мъже и жени - нещо нечувано и невиждано за онова време.
  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:
           
                                                                          BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Събития

  За начинаещи блогъри

  Рубрики

  Lang-Bg (492) Lang-Ru (110) Lang-En (87)
   Погледни
  BGtop
  Увеличение посещаемости

  Lang-En