The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Витоша

    Витоша
    Най-посещаваната българска планина е Витоша. Защото се издига над София и е един от символите на българската столица. София е в полите на Витоша. Такова природно богатство притежават много малко градове в света. Но още по-малко са столиците, които го имат. Най-високият връх на Витоша е 2290 - метровия Черни връх. С тази височина любимата на софиянци планина е четвърта по височина в България. В древността планината е била позната под имената Скомиос, Скопиос, Скомброс, което на старогръцки означава "острата, стръмната планина”. Тези наименования са се съхранили в днешното име на връх Скопарник. Името Витоша се е появило през средните векове, като за първи път се среща в документ от ХI век. Има две версии за произхода му: първата е, че е тракийско-древнобългарско и означава "двуделна”, "разделна” планина; втората (по-правдоподобна и приемлива) е, че Витоша произлиза от личното име Витош.
    Витоша е типична купеновидна планина. Уникално природно явление са така наречените "каменни реки” (морени) - натрупвания на огромни заоблени гранитни камъни по много от речните долини, достигащи до 2 км дължина и 50 метра широчина. Особено изразителни и красиви са морените в местността Златните мостове. Подобен вид образувания се срещат и по други български планини, но като витошките няма никъде. Те са символът на планината.
    Природен парк Витоша е най-старият на Балканският полуостров. В полите на Витоша се намират Бянската църква и Драгалевския манастир, които са с историческо значение. Витоша е люлката на българското планинарство. Датата 27.VIII.1895 г. се смята за начало на организираното туристическо движение в страната. Тогава Черни връх е изкачен от 300 мъже и жени - нещо нечувано и невиждано за онова време.




    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:
             
                                                                            BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En