The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Пирин планина

    Пирин
    В България има една планина, която има най-ярко изразен алпийски релеф. Това е Пирин. Много хора казват, че тя е най-красивата планина. В България тя е втора по височина след Рила, а на Балканския полуостров е трета - след най-високия връх на Олимп, Гърция - връх Митика, който е висок 2917 м. За Пирин може да се разказва много. Пирин се намира в Югозападна България и заедно с Рила и Родопи образуват Рило-Родопския масив. Тази величествена планина има издължена форма и е разположена в посока северозапад-югоизток. Оградена от реките Струма и Места. Наистина е много красива!



    През вековете планината е била позната под различни имена: тракийското име е Орбелус (Орбел), означаващо "снежна планина”. Старославянското име е Юденица и идва от юди - самодиви, които в народните представи са обитавали планината. По-новото име е славянското - Перун, свързано с бог Перун, който според славянската митология е живял на връх Вихрен. Той хвърлял своя огън под формата на гръмотевици. Турското име е Бериде, означаващо "разперен”. Според последните проучвания, името Пирин произхожда от хетската дума "перунаш” - скала, и тракийското име Перинтус или Пиринтос.


    Мура

    В дебрите на Пирин планина има едно дърво, което кара всеки, който го е видял, да затаи дъх. Това е Байкушевата мура. Възрастта й се определя на повече от 1300 години и е едно от най-старите дървета в България. Най-добре е да се види това, за което е трудно да се разкаже.




    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En