The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  понеделник

  Първи април, ден на шегата

  1 април
  Ще ви разкажа за историята на празника на смеха, деня на шегата или деня на глупака. Ще ви кажа за колко е забавно на 1 април в различните страни.
  Замисляли ли сте се за това, защо на 1 април всички се забавляват, шегуват се и си разказват един на друг смешни вицове? В края на краищата, този обичай не съществува само в нашата страна, а в много страни. И въпреки това "ден на шегата" или "ден на глупака", както наричат този празник, не е посочен в календара като важно събитие или официален празник. Така че откъде се е взела традицията да празнуваме на 1 април? Мнения има много.

  Мнение първо: 

  Някога във Франция празнували Нова година в края на март. От 25 март до 1 април хората ходели на гости, правили си подаръци и се забавлявали, колкото и както могли. Но в 1562 папа Григорий XIII въвежда нов календар - григорианския и Нова година се премества на 1 януари. Въпреки това, на французите не им се искало да се разделят със "Старата Нова година". И те продължили да празнуват на 1 април, поради което започнали да ги наричат "първоаприлски глупаци "

  Мнение второ: 

  Празникът произхожда от древен Рим, където празнували "празник на глупаците". Вярно е, че го чествали не на 1 април, а на 17 февруари.

  Мнение трето: 

  Традицията произхожда от Източна Индия, чиито жители и до днес празнуват "Ден на шегите", но не на 1 април, а на 31 март.

  Мнение четвърто: 

  "Ден на шегаджиите" възникнал по повелята на краля на Неапол Монтерей, на когото за един празник подготвили ястие от риба. Той харесал храната и поискал да му я сготвят отново. но такава риба не намерили и готвача приготвил на краля нещо подобно. Въпреки, че било невъзможно да заблудят краля, той не се разсърдил и започнал да се смее. Ако всичко това се е случило на 1 април е разбираемо защо се е родила традицията през този ден да се организират шеги.

  Как се веселят на 1 април в различни страни

  Ще ви кажа и колко е забавно на 1 април в различните страни. От XVIII век в почти във всички страни на света с удоволствие на 1 април се шегуват със своите приятели.

  Австралия

  Австралийците са хора жизнерадостни. И на 1 април денят им започва със смеха на птицата-присмехулник. Събуждайки се, всички веднага започват да се шегуват един с друг и си подаряват необичайни смешни подаръци. Само че всичко трябва да е направено преди обяд. В противен случай шегаджията не бива смятан за много умен.
  В шегите участват дори вестниците, радиото и дори телевизията. Съгласете се, че да се заблуди приятел или колега не е твърде трудно, но да се разиграва цялата страна никак не е смешно!

  Англия

  В Англия е прието да се шегуват помежду си само до 12 часа на обяд. Стандартните шеги са да речем, "Връзката на обувката ти се е развързала", "Свери си часовника" или нещо друго подобно. В Англия е прието на 1 април да се изпращат забавни картички или сувенири.

  Армения

  Арменците, както е известно, винаги са били известни със своят хумор. И от известно време в Армения 1 Април се бележи като Ден на сатирата и хумора съвсем официално.

  България

  В България денят на шегата е на особена почит. Хората от тази страна са големи любители на вицове и шеги. Особено щастливи са децата. Вестниците и радиото също поднасят на населението зашеметяващи новини! В България имаме един град, Габрово. Жителите на града са известни със своето несравнимо чувство за хумор. Там, на 1 април, редовно се провеждат фестивали и изложби на карикатури. Габровци имат репутацията на ужасни скъперници, поради което и над самите себе си се присмиват.

  Италия

  "Първоаприлска рибка", така се нарича този международен празник в Италия. Италианските шеги са съвършено безобидни. На 1 април на гърба на някои италианци можете да видите симпатична хартиена рибка, старателно нарисувана и оцветена. Ако на 1 април вали дъжд, то в чадъра ви някой може да хвърли конфети. Разтворете чадъра си, защото ще има истински фойерверки! И някой от членовете на семейството могат да превърти всички часовници в къщата с час назад. Вместо захар в захарницата по някаква причина ще има сол, а в солницата, от нищото ще се появи захар!

  Румъния

  В Румъния, Ден на шегата не е официален празник, но румънците много обичат на този ден да намерят повод с някого да се пошегуват. Румъния като цяло често се нарича страната на смеха и хумора, защото са остроумни нейните жители. Те винаги са готови с виц, шега или с доста забавен разказ. Главните герои на вицове в Румъния са Пекале и Тендале, често подиграващи се един на друг. Пекале е малък и хитър, но добър и честен. Тендале е висок, простоват и закачлив. Вицове на румънците са много приятни и съвсем не са обидни.

  САЩ

  В Америка на 1 април се шегуват много безобидно. Учениците постоянно се разиграват един с друг, и този, който "се улови", бива наричан априлски глупак. Но по телевизията в този ден може да обяви списъка на най-глупави хора, и обикновено в него са най-известни хора. Но говорителят трябва първо да предупреди, че ще бъде съобщена първоаприлска шега.

  Финландия

  Във Финландия 1 април, както и в други страни, се счита за ден на вицове и шеги. И финландците са в състояние да се шегуват! Например, много отдавна, по време на големи празници родителите изпращат децата си в двора на съседите за нещо несъществуващо, например, за ножици за стъкло.

  Франция

  Във Франция, както и в Италия, на 1 април, могат да се срещнат хора с риба от хартия на гърба. Те се наричат "априлски риби". Всеки се опитва да бъде бдителен, да "не остане с рибата," тоест, че е глупак. Също така французите се шегуват с приятели, като слагат сол в захарницата, а в сладката торта слагат пипер. Те също така обичат да си дават един на друг безсмислени поръчки, например, да се намери и донесе сладък оцет.

  Шотландия

  В Шотландия, първи април се празнува не един ден, а цели два! Първият ден се нарича Ден на кукувичката, а тези, които са излъгани - "Рацин". Вторият ден от празника се нарича Ден на опашката. Шотландците с удоволствие подпъхват един на друг специални гумени торбички, които при натискане издават не съвсем прилични звуци.  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En