The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    За изневярата

     

    За изневярата

      

        Изневярата е табу в почти всички култури. Тя обаче определено раздвижва сюжетите на филмите и е вдъхновила безброй песни за разбити сърца.

        Но защо хората го правят? Има ли научно обяснение? Как го правят?

        Проучване установява модел на постепенно влошаване на отношенията преди изневярата и че след като тя се случи, много рядко се стига до здрави отношения. Резултатите сочат, че има ясно изразено намаляване на благосъстоянието преди такова драматично събитие, което може да помогне да се обяснят и установят причините, поради които се прави подобен избор във взаимоотношенията.

        Впоследствие преобладаващата част от отношенията не се възстановяват, макар че при изневеряващите жени и двойките с по-ниски ангажименти в отношенията това невинаги е вярно. 

        За съжаление, години след събитието изневерите се различават от повечето житейски събития: докато повечето хора възстановяват състоянието си след различни сериозни ситуации, хората, замесени в изневяра - не.

    Емоционалната изневяра - как да я разпознаем?

         Когато се споменава за изневяра, обикновено си представяме физическата изневяра. Но кое точно се смята за емоционална изневяра? Това е не само когато партньорът/партньорката споделя емоциите си с други хора, но и когато системно посвещава време, внимание и симпатия на друг човек, вместо да ги влага в собствената си връзка, когато отношенията вече не отговарят на определението романтични.

        Така например едно близко приятелство също би могло да се смята за емоционална изневяра. Препоръчва се да разгледате внимателно връзката си, за да установите дали такава измяна е налице. Ако откриете някаква липса или просто нещо не ви достига в прекараното време заедно, в доверието помежду ви или в секса, тогава е много вероятно партньорът/партньорката да ви изневерява физически или емоционално. Логично възниква въпросът дали флиртът също е емоционална измяна, защото в този случай подарявате вниманието си на трети човек. 

        Тук е важно да се замислите колко често се случва, води ли до секс или по-нататъшна комуникация и дали партньорът/партньорката ви харчи пари за този трети човек (например дали го води по заведения или го черпи с питиета). Ако това не е така, значи става дума за безобидно флиртуване.

        Въпросът дали флиртът се счита за емоционална измяна е твърде субективен. Най-важният фактор, който трябва да се вземе предвид, е дали такъв флирт ви дразни и пречи на взаимоотношенията ви. Ако се чувствате засегнати от флиртуването или общуването на партньора / партньорката ви с третото лице и ако е нещо, което той/тя крие от вас, тогава определено става дума за емоционална измяна.


    По какво ще познаете емоционалната измяна


        Преди емоционалната измяна е можела да се разпознае по-лесно. Днес има много повече комуникационни средства – текстови съобщения, имейли, приложения за запознанства и т.н.  - и за съжаление благодарение на този технологичен напредък е по-просто от всякога да извършиш емоционална измяна. В края на краищата другият човек е само на един клик разстояние.

        На този фон дистанцията е най-издайническият знак за такъв вид измяна. Партньори, които мамят (все едно по какъв начин), са склонни в даден момент да се отчуждят. Така може лесно да попаднете по следите на изневярата – ако например прикрива с ръка телефона си, когато получава есемеси, или се изнервя, когато се опитате да прочетете имейл на лаптопа му. 

        Друг признак за емоционална измяна е, ако той/тя заема отбранителна позиция, когато го/я попитате за някой нов колега, приятел или дори последовател в социалните медии. Изразите ли съмненията си, той/тя започва да защитава връзката си с третия човек и дори ви обвинява, че ревнувате. Разбира се, това не означава, че той/тя трябва да се „разприятели“ с човека, който ви е неприятен. Но той/тя е длъжен да аргументира защитата си, като се старае да не засяга чувствата ви. 

    Как да подходите към такава ситуация

        Важно е да изразите открито опасенията си, например като зададете на партньора/ партньорката си въпроса: „Щастлив/а ли си с мен?“ Освен това му/й кажете, че сте забелязали някакво дистанциране или промяна в отношенията ви. 

        Във всяка връзка е различно, но обикновено директният въпрос е най-ефективен. Ако все пак предпочитате заобиколния начин, може отначало да изразите съмнение относно новия реален или виртуален приятел и едва след това да попитате защо е толкова важно за него/нея да поддържа контакт с този човек. 

        И макар че отговорите на тези въпроси може да се окажат болезнени, те ще ви ориентират на какъв етап се намирате във връзката си и какво трябва да предприемете, за да я подобрите.

     

    Източник: obekti.bg


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на: 

     
    BGtop

    Follow ZigZag Library

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En