The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  петък

  Багдатския булевард в Истанбул

  Багдат джадеси


  В анадолската част на Истанбул, в непосредствена близост до Кадъкьой, е главната улица, известна като Bagdat Caddesi (произняса се Багдат джадеси). Багдат джадеси е дълга около 14 километра и на практика е паралелна на Мраморно море. Улицата Багдат джадеси, или както е известна още като Багдатския булевард, има 6-километров еднопосочен участък, който се счита за също толкова важен по отношение на блясъкът си, като улица "Истиклял" на Таксим или булевард Шанз-Елизе в Париж. Между другото, Багдат джадеси в Истанбул е една от десетте най-известните търговски улици в света. 

  Багдадски булевард в Истанбул - Багдат джадеси


  А Кадъкьой е спокоен жилищен квартал на азиатския бряг на Истанбул, известен с оживения пазар за риба и местни храни, на който се предлагат специалитети като турска пица, маслини, пълнени миди и много други. По криволичещите му улици се редят сгради, обагрени с пъстро улично изкуство, в които се помещават инди бутици, модерни кафенета и ресторанти. От брега на квартала Moda се откриват гледки към Мраморно море и историческия квартал Султан Ахмет.

  Кадъкьой  Трудно ще устоиш, ако си на улица Багдат от анадолската страна, без да отидеш до морския бряг. Багдат джадеси е на около 7 минути от бреговата линия, където можете да се насладите на залеза. 
  На булеварда  се намират магазините на почти всички популярни марки като Zara, Louis Vuitton, Tommy Hilfiger или Barbour. Има десетки известни магазини за платове, бижута и козметика.
  Стотици хиляди хора все още са привлечени от това място заради многоетажните му магазини. Тук има и десетки малки магазини, продаващи различни продукти, внесени в страната. Ако погледнете към магазините на задните улички можете да имате безкраен избор за пазаруване, подходящ за почти всички бюджети. 

  Багдадски булевард в Истанбул - Багдат джадеси


  Добре е да отбележим, че магазините по Багдат джадеси участват в ежегодния фестивал на пазаруването в Истанбул. Като правило, повечето от тях работят денонощно и предлагат разнообразие от преференциални отстъпки, бонуси и томболи с цел привличане на купувачи от европейската част на града към закупуване на турски стоки.
  По време на византийската и османската епохи Багдат джадеси служи като транспортна връзка между Константинопол и Анадола. Маршрутът, който е бил използван за търговия е кръстен така, когато султан Мурад IV завладява града през 1638 година. За посетителите, идващи или напускащи града, през османския период са изградени чешми и молитвени места.
  Днес булевардът служи като място за събиране на хора, празнуващи спортно събитие или национален празник от азиатската част на Истанбул. 


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


   
  BGtop


  Follow ZigZag Library

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (556) Lang-En (123) Lang-Ru (120) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En