The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  неделя

  Петър Първи – Велики

  Петър Велики
  Днешния ден, 9-ти юни, ние, българите, свързваме с Деветоюнския преврат през 1923 година. Някой от нас знаят за него повече, други по-малко, трети – почти нищо, но всички можем да прочетем учебниците по история.
  На 9-ти юни се отбелязва и друга годишнина– от рождението на Петър Първи - Велики, цар и император на Русия, основателя на Санкт Петербург. Някога, преди повече от 20 години, аз и моите връстници можехме безпроблемно ( от финансова гледна точка) да отидем в тогавашния Съветски Съюз, да разгледаме в Москва Третяковската галерия, да се насладим на „Лебедово езеро” в Болшой театър, да се разходим по Арбат. В Ленинград – да разгледаме Ермитажа, Зимния дворец или мостовете на Нева. Днес нашите деца не могат да го направят. Затова предлагам на тези, които са позабравили, като мен, и на другите, които не могат да го направят, един малък разказ и виртуална разходка. Надявам се, да е интересно...

  Петър Велики

  Роден в Москва, Русия, на 9 юни, 1672, Петър Велики е руски цар в края на 17-ти век, който е най-известен със своите обширни реформи в опит да създаде от Русия една велика нация. Той създал силна флота, реорганизирал армията си според западните стандарти, отворил светски училища, прилагал по-голям контрол над реакционната православна църква, както и въвел ново административно-териториално разделение на страната.
  Пьотр Алексеевич е роден на 9 юни хиляда шестстотин седемдесет и втора в Москва, Русия. Петър Велики е 14-то дете на цар Алексей от втората му съпруга, Наталия Кириловна Наришкина. Управлява съвместно с брат си Иван V от 1682, но когато Иван умира през 1696, Петър бил официално обявен за суверен на цяла Русия. Петър наследява една нация, която е средно развита в сравнение с културно-проспериращите европейски страни.
  Докато Ренесанса и Реформацията шестват из цяла Европа, Русия отхвърлила озападняването и останала изолирана от модернизацията. По време на царуването си, Петър предприел широки реформи в опит да възстанови Русия като велика нация. Петър преодолял опозицията от средновековната аристокрация на страната и започнал серия от промени, които засягат всички сфери на живота в Русия.
  Радикалните промени на Петър се фокусирали върху развитието на науката и той назначил няколко експерти, които да образоват народа за технологичния напредък. Той се концентрира върху развитието на търговията и индустрията и превърнал населението в буржоазия. Отразявайки западната култура, той модернизирал руската азбука, въвел Юлианския календар и създал първия руски вестник.
  Петър бил далновиден и изкусен дипломат, който премахнал архаичната форма на правителството на Русия и назначил жизнеспособен Сенат, който регулирал всички клонове на администрацията, както и да провежда новаторски постижения във външната политика на Русия. Петър придобил територия в Естония, Латвия и Финландия, както и чрез няколко войни с Турция на юг, той осигурил достъп до Черно море.
  През 1709, той победил шведската армия. През 1712, Петър се установил град Санкт Петербург на брега на река Нева и преместил там столицата от Москва. Малко след това, Санкт Петербург бил считан за "прозорец към Европа" на Русия.
  Под управлението на Петър, Русия се превръща в голяма европейска нация. Въпреки че той се оказал ефективен лидер, Петър е известен също като жесток и тираничен. Високите данъци, които често придружавали различните му реформи довели до бунтове сред гражданите, които веднага били потиснати от него като владетел.
  Петър, бил висок, красив мъж. Женен е два пъти и има 11 деца, много от които са починали в ранна детска възраст. Най-големият син от първия му брак, Алексей, е осъден за държавна измяна от баща си и тайно екзекутиран през 1718.
  Петър Велики умира на 8 февруари 1725, без да определи наследник.

  Петър Първи


  Той е погребана в катедралата на Св. Св. Петър и Павел, която се намира в Санкт Петербург.


  in English
  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En