The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Музей на социалистическото изкуство

    Музей
    През септември на 2011 година беше официално открит и още един музей в София – Музей на социалистическото изкуство. Наричат го още Музей на тоталитарното изкуство, защото ще показва известни произведения на изкуството от тоталитарното време. Откриването му стана след откриването в средата на юни на Музея на съвременното изкуство.
    Музеят на тоталитарното изкуство е върху площ от 7,5 декара. Има идея освен експозицията там да се направят депа за съхранение на картини. Включва парк, изложбена зала, видео зала и магазин.

    Музей

    Музеят на социалистическото изкуство е филиал на Националната художествена галерия. Това е първата музейна институция в България, предназначена да събира, опазва и представя образци на българското изкуство, създадени през периода 1944-1989г, тематично свързани с епохата на социализма. Музеят е открит с тържествена церемония.

    Музей  - парк

    В парка са изложени 77 произведения на монументалната скулптура, предимно статуи и бюстове на известни български и съветски комунисти - Георги Димитров, Димитър Благоев, Васил Коларов, Владимир Ленин, Цвятко Радойнов и други социалистически деятели. Има и бюст-паметник на Тодор Живков. Останалите статуи са типични образци на социалистическия реализъм - партизани, червеноармейци, работници и кооператори.

    Музей  - скулптури

    Изложбената зала има площ от 550 кв. метра. В нея са представени 60 живописни творби и 25 произведения на кавалетната пластика.
    Във видеозалата се прожектират документални филми от епохата на социализма в България. До нея има и магазин, в който се продават сувенири - автентични предмети от епохата и съвременни артефакти.
    В Музея на тоталитарното изкуство са намерили място шедьоври на творците от времето на социализма. Това са много и великолепни майстори на фигурата. Новото младо и чисто поколение не трябва да бъде лишено от историята и миналото на своя народ. Пример е скулптурата на Людмила Живкова.

    Людмила Живкова

    Тя е един класически фантастичен портрет на човешка глава. Ако паметникът на Съветската армия бъде демонтиран, той също ще намери място в този музей.


    in English

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En