The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  четвъртък

  Музей на социалистическото изкуство

  Музей
  През септември на 2011 година беше официално открит и още един музей в София – Музей на социалистическото изкуство. Наричат го още Музей на тоталитарното изкуство, защото ще показва известни произведения на изкуството от тоталитарното време. Откриването му стана след откриването в средата на юни на Музея на съвременното изкуство.
  Музеят на тоталитарното изкуство е върху площ от 7,5 декара. Има идея освен експозицията там да се направят депа за съхранение на картини. Включва парк, изложбена зала, видео зала и магазин.

  Музей

  Музеят на социалистическото изкуство е филиал на Националната художествена галерия. Това е първата музейна институция в България, предназначена да събира, опазва и представя образци на българското изкуство, създадени през периода 1944-1989г, тематично свързани с епохата на социализма. Музеят е открит с тържествена церемония.

  Музей - парк

  В парка са изложени 77 произведения на монументалната скулптура, предимно статуи и бюстове на известни български и съветски комунисти - Георги Димитров, Димитър Благоев, Васил Коларов, Владимир Ленин, Цвятко Радойнов и други социалистически деятели. Има и бюст-паметник на Тодор Живков. Останалите статуи са типични образци на социалистическия реализъм - партизани, червеноармейци, работници и кооператори.

  Музей - скулптури

  Изложбената зала има площ от 550 кв. метра. В нея са представени 60 живописни творби и 25 произведения на кавалетната пластика.
  Във видеозалата се прожектират документални филми от епохата на социализма в България. До нея има и магазин, в който се продават сувенири - автентични предмети от епохата и съвременни артефакти.
  В Музея на тоталитарното изкуство са намерили място шедьоври на творците от времето на социализма. Това са много и великолепни майстори на фигурата. Новото младо и чисто поколение не трябва да бъде лишено от историята и миналото на своя народ. Пример е скулптурата на Людмила Живкова.

  Людмила Живкова

  Тя е един класически фантастичен портрет на човешка глава. Ако паметникът на Съветската армия бъде демонтиран, той също ще намери място в този музей.


  in English

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En