The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    2 юни - ден на Христо Ботев

    ден на Христо Ботев
     2 юни е ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 2 юни е денят, в който почитаме Христо Ботев и всички загинали, знайни и незнайни воини, за независимостта и свободата на нашата България. Поклон пред теб, велики български син и герой! Ти оставаш в нашите сърца, защото истинските герои никога не умират! Ние помним твоето дело и сме готови да поемем по твоя път, защото ти си светъл пример в нашата история, който следваме и чието име ще браним!
     Христо Ботев е роден на 6 януари в знаменитата за Европа 1848 г. През Май 1876 г. Ботев започва организиране на чета и става неин войвода. От Гюргево се качва на кораба "Радецки" и на 17 май принуждава неговия капитан да спре на брега до Козлодуй. От там четата, водена от него, тръгва към Околчица. Говорят, че са извървeли целия път до там без хляб и вода. Влизат в неравен бой и на 2 юни куршум пронизва воеводата Ботев в челото. И 2 юни ще е денят, в който ние, българите ще почитаме в мълчание и гордост героите.
     Паметникът на Христо Ботев във Враца е построен приблизително на същото място, на което вечерта на 2 юни 1876 година е стояла набучена на кол главата му, заедно с главите на пленените негови четници.


    Паметникът на Христо Ботев

     Невероятно е словото му "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." .
     Минах по пътя на четата му и чух чудна легенда. Разказа ми я възрастен селянин с обгоряло и набръчкано лице, живи очи и едри силни ръце. В джоба на куртката си Христо Ботев носил не само тефтерче с последни записки и план за битки, но и шепа житни зърна. Знаел той, че ще се сбъдне молитвата му, че ще падне сразен в боевете. Знаел той, ясновидецът, че ще бъде скъпа паметта му за този народ от орачи, и заръчал: „ Дето падна – там ще заровя тези семена. На камък да се случи – тази земя пак ще ги оплоди. Безводно да е – кръвта ми ще ги напои. И те ще израстат. По тях ще познаете къде съм загинал.“
    Така узнали хората къде е паднал героят.
    Това предание за Христо Ботев е плод на любовта и на признателността на българския народ към подвига на героя.

    in English

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En