The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  петък

  Долината на розите

  Долината на розите

  Българската Долина на розите се счита за най-големия доставчик в света на розово масло, и следователно с най-приятния аромат място в страната.
  Производство на етерични масла в близката до град Казанлък долина е започнало още в дните, когато страната била под турско робство. В днешно време българското розово масло се счита по качество за най-доброто в света, а другите производители силно изостават по този въпрос. Хората в България в продължение на векове отглеждат рози, внимателно берат техните венчелистчета, за да могат от тях да извлекат ароматното розово масло.
  Долината на розите се нарича не една конкретна географска област, а мястото, в което растат божествените цветя. За това способстват много благоприятните климатични условия в региона.
  Всяка година в Долината на розите се провежда фестивал на розата.
  Началото му е положено през 1903. Жителите на града се прекланят пред розата. Възхитителното е, че те й се възхищават не само като цвете, но правят от нея конфитюр, ликьори и дори ракия.
  Окото се радва, душата пее, и краката сами танцуват. Това е всичко за фестивала на розата, най-красивият и известен празник в България. Той се провежда в градовете Казанлък и Карлово, в чиято близост е Розовата долина.


  фестивала на розата

  Основните събития на фестивала са ритуалът за бране на рози, розобер, избор на Царица на Розата и парад през града. Те са обикновено в последния уикенд на месец май в град Карлово и първия уикенд на юни в Казанлък. По това време розите цъфтят и листенцата започват да се събират. Но преди и след кулминацията на фестивала в градовете и селата около тях се организират различни културни и развлекателни мероприятия.

  фестивала на розата


  Празникът със сигурност е придружен от изпълнения на фолклорни ансамбли от професионални танцьори и детски групи. А в традиционния танц "хоро" участват всички. Местните хора обличат ярките си национални носии. Момичета правят венци от рози. А гостите, наблюдаващи всички събитията от фестивала, получават много положителни емоции и незабравими впечатления.

  in English

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (555) Lang-En (122) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En