The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Годишнина от смъртта на цар Самуил

    През 2018 България отбеляза 1004 години от смъртта на цар Самуил, който е останал в историята като владетелят, който твърдо отстоява независимостта на страната в труден период за нея. Самуил е син на комит Никола, за когото се смята, че е бил губернатор на региона Средец, днес София. „Самуиловото царуване е постоянна битка срещу Византия", казва д-р Георги Николов, сътрудник от Историческия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Тази война, която продължила прекалено дълго, всъщност започва през 968 г. преди Самуил да се възкачи на трона. Тази война в крайна сметка довела до агония на българското царство, тъй като то е изчерпано по отношение на човешки и материални ресурси.

    цар Самуил

    По същото време Византия е огромна империя, разпростираща се над почти цяла Мала Азия, Балканите и отчасти Италия, и е в състояние да компенсира загубите, претърпени, включително и от на ръката на българите. Централното правителство на българското царство постепенно се премества от старите столици Плиска и Преслав до югозападните части и неговоят център е Охрид. Това било направено с оглед на факта, че комит Никола имал четирима синове - Давид, Аарон, Мойсей и Самуил, управлявали тази област още преди началото на сраженията срещу Византия. Следователно, на тази територия, винаги е имало боевете. Според оригинални исторически извори, Самуил е бил човек, който знаел, че тук няма мир.

    Самуил бил постоянно във водене на война и войските му са винаги готови за битка. От друга страна, смъртта му е наистина трагична - той видял своите 15 000 мъже да се връщат от плен ослепени, като 1 на 100 е оставен с едно око, така че да доведе мъжете обратно. Това била причината, поради която византийския император Василий II получил зловещото прозвище „Българоубиец“. При вида на ослепените мъжете Самуил най-вероятно е получил сърдечен удар и починал няколко дни по-късно. Само четири години след смъртта му България е завладяна от Византия за период от две столетия. И може да се каже, че Самуил е бил владетелят, отложил това поражение с 40 години по време на своето царуване.

    По материали на Живко Станчев

    in English
    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

     Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop





    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En