The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  неделя

  10 причини да сме сънливи през деня

  причини да сме сънливи през деня
  Желанието за сън през деня невинаги е причинено от недоспиване предишната нощ.
  Дневната сънливост се проявява с невъзможност за задържане на вниманието през деня, липса на енергия, постоянно прозяване и несъзнателно поведение.
  Това че сме сънливи през деня може да бъде опасно не само за самите нас, но и за околните – например когато сме зад волана.
  Сънливостта намалява работоспособността и води по-бързо до психическа и физическа умора, придружена от болежки. Състоянието влошава способността ни да разговаряме и увеличава риска от грешки.

  10 причини за прекомерна сънливост през деня:


  1. С масовото навлизане на новите технологии в бита и на работното място човек все по-често не успява да си набави необходимото време за почивка, прекарвайки целия ден пред компютъра или телевизора.

  2. Нарколепсията е друга водеща причина за дневната сънливост. Експертите напомнят, че тя е неврологичен проблем и често остава неразпозната. Отличава се с появата на неконтролируеми епизоди на силна нужда от сън. Тези внезапни атаки могат да се появят по всяко време на деня и при всякакво занимание.

  3. Определени медикаменти – най-вече някои болкоуспокояващи, мускулни релаксанти и противоалергични лекарства могат да предизвикат също прекомерна сънливост в течение на деня. Ако имате съмнения, че това е причината, ревизирайте списъка от приеманите медикаменти и най-добре се консултирайте със своя личен лекар.

  4. Хората, които наскоро са преживели физическа травма, често се оплакват от признаци на недоспиване и липса на концентрация. Хроничната депресия и умора също се свързват с това състояние. Резките промени във времето, преходните сезони са предпоставка за изостряне на проблема.

  5. Хората, които се хранят недостатъчно (т.нар. недоимъчно хранене), често също стават жертва на дневната сънливост. Това, разбира се, важи и за онези, които продължително време спазват диета за отслабване, която силно ограничава някой или всички типове храни.

  6. Преяждането от друга страна също може да отключи епизоди на прекомерна сънливост по време на активната част от денонощието - тялото получава задачи за изпълнение, които са нетипични при нормален хранителен режим, и сред тях мозъкът остава на втори план.

  7. Злоупотребата с алкохол и дрога води до напрегнатост в ежедневието и в резултат на това се отключва нуждата за сън през деня.

  8. Хората, които страдат от синдрома на неспокойните крака, също са склонни да се чувстват недоспали и изморени по време на работния ден. Този синдром, изглеждащ съвсем невинен, е добре да бъде лекуван след консултация със специалист.

  9. В по-редки случаи и определени видове злокачествени и доброкачествени тумори могат да бъдат отговорни за дневната сънливост.

  10. Умствената и физическа преумора и стрес също играят важна роля в развитието на това състояние. Затова наспиването след напрегнат ден е толкова важно за възстановяването на организма...


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (555) Lang-En (122) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En