The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  неделя

  Елизабет Първа, кралицата на Англия

  Елизабет е дъщеря на крал Хенри VIII, създателят на Англиканската църква, и неговата втора съпруга Ан Болейн. Още от раждането си през 1533 тя бива отделена от родителите си в резиденцията Хетфийлд хаус. Когато бъдещата кралица е на две години и осем месеца, тя загубва майка си.

  Елизабет Първа


  След като Ан Болейн не успява да роди син на краля (неговото голямо желание), тя е осъдена на смърт и екзекутирана за държавна измяна, кръвосмешение и е обявена за вещица. Малката Елизабет и по-голямата й сестра Мери, дъщеря на краля от първата му съпруга Катерина Арагонска, са обявени за незаконни деца и всичките им привилегии и титли, както и доходите им биват отнети. Въпреки че Елизабет се счита за незаконнородена, с нейното възпитание се занимават най-добрите преподаватели от Кеймбридж. Това са млади, свободномислещи учени, привърженици на Реформацията. С времето към Елизабет се присъединява и по-малкия й полубрат Едуард, син на Джейн Сиймур, третата съпруга на краля.На 28 януари 1547 на Елизабет, намираща се в Енфилд, съобщават, че баща ѝ е починал. В завещанието си той остава престола на сина си Едуард. В случай, че Едуард умре и няма свои наследници, престолът ще бъде наследен от Мери, а след нея - от Елизабет. В тази последна проява на волята си Хенри "признава" своите дъщери. През 1553 15-годишният Едуард VI умира от туберкулоза. Преди смъртта си, под влияние на регента Джон Дъдли, той прави завещание, с което се опитва да промени реда на наследяване, като посочва за свой наследник Джейн Грей, внучка на сестрата на Хенри VIII и кралица на Франция. Джон Дъдли омъжва Джейн за сина си Гилфорд и тя е обявена за кралица, но няколко дни по-късно е свалена от трона. Новата кралица Мери I Тюдор влиза триумфално в Лондон, придружавана от своята полусестра Елизабет.
  Още същата година отношенията между Елизабет и сестра й се влошават заради връщането на католицизма като официална религия в Англия. Елизабет е изпратена в затвора, а малко след това е поставена под домашен арест по подозрения в съучастие с протестантските бунтове. Смъртта на кралица Мери, наричана още Кървавата Мери, заради преследванията на протестантите и екзекуцията на повече от 500 обществени източници, освобождава пътя на Елизабет към короната. Коронацията на 15 януари 1559 в Уестминстърското абатство е последната церемония, извършена по римокатолическия ритуал. Първото, което новата кралица прави след стъпването си в длъжност е скъсване на връзките с папската институция и възстановяване на независимостта на Англиканската църква. Главните постижения на Елизабет включват успешното управление на Англия през втория етап от Реформацията, без да се стигне до сериозни кръвопролития. Като поизглажда религиозната неприязън между католици и протестанти в Англия, кралицата успява да запази единството на нацията. По времето на нейното управление творят драматурзите Уйлям Шекспир, Кристофър Марлоу и Бен Джонсън и философът Франсис Бейкън. Франсис Дрейк става първият англичанин, обиколил света, а Уолтър Роли и Хъмфри Гилбърт поставят началото на английската колонизация на Северна Америка. Основана е и Британската източноиндийска компания.

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (555) Lang-En (122) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En