The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Цар Иван Шишман

    Краят на 14-ти век. Българското царство е застрашено от турските нашественици. На българския престол в Търново е цар Иван Шишман. Неговият баща, Иван Александър, е проявил недалновидност, като е разделил царството между синовете си. Пренебрегнатият по-стар брат, обзет от ненавист към него, не вижда надвисналата над царството опасност. За да избегне катастрофата, Иван Шишман е готов на компромиси. Той става васал на султан Мурад и му дава за жена сестра си. Тази жертва не спасява държавата.

    Иван Шишман

    По време на царуването на Иван Шишман се провежда битката при Черномен (26-ти септември 1371), в която обединените християнски войски претърпяват разгром от османските турци. Веднага след това султан Мурад I насочва ордите си към България и цар Иван Шишман бива принуден да отстъпи зад Стара планина в Северна България.
    През 1393 огромни пълчища от нашественици, водени от самия султан, обсаждат престолния град Търново. След три месеца столицата е превзета. Иван Шишман се оттегля и се брани в последната си крепост в Никопол. Смята се, че падането на Търново е краят на българската държава, макар че смъртта на цар Иван Шишман е две години по-късно.
    Едва ли има владетел от средновековната ни история, чието име да е вплетено в толкова много легенди и предания, както е с цар Иван Шишман.

    Шишманово кале

    Край Самоков стърчат руините на „Шишманово кале”, в подножието на „Шишманов връх”. Сред хората от околните села се разказват приказки и легенди свързани с цар Иван Шишман и неговите последни дни. Повечето извори, местности, проходи, и върхове в този район носят имена свързени с Шишман. Според преданията на това място цар Шишман се е изправил за последна битка с турците. В разгорелия се бой му била отрязана главата, но тъй като бил с изключително здраво телосложение продължил да се движи напред още няколко метра, като размахвал меча.
    Името на софийското село Кокаляне, според местните предания, е във връзка със сраженията на Шишман с турците и „кокалите” на избитите му войници.







    in English
    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En