The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Бъдни вечер

    Бъдни вечер
    Малката Коледа или Бъдни вечер е един от най-светите семейни празници. Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността). Вечерта около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото - за бабата, и така до най-малкия член на семейството. Вареното жито със стафиди и орехи са пожелание за весел и богат живот през новата година. Зрелият боб се слага, за да е сито домочадието.
    Сармите и пълнените чушки са за пожелание за добра реколта на зеленчуците. Ошавът е в чест на овощните дръвчета. Тенджерата, в която се вари ошавът, се опасва с червен конец за здраве и против уроки. Бъдни вечер не минава без орехи. Според ритуала, след вечерята всеки счупва по три от тях и по вида им гадае какво ще му донесе новата година - ако са чисти, идващата година ще е успешна за него; ако са почернели, тя ще е неудачна. Червивите пък са предзнаменование за болести и ядове. Задължително на трапезата присъстват и ябълките - слагат се най-здравите и красиви на вид плодове, та такива да са седналите около масата.
    Според народната традиция се слагат и три китки чемшир и 7 или 9 стръка бръшлян, превързани с червен конец, за да пазят дома и обитателите му от болести и уроки.
    Трапезата не се вдига до другия ден. Празненството се върти около посрещането на коледарчетата (6-12-годишни момчета) — предвестниците на раждането. Те ходят през деня, в навечерието на Бъдни вечер. През нощта се разнася песента на големите коледари, на ергените, също с пожелание за благоденствие, защото това е нощ на съзидание, на раждането на новото, младото слънце, тръгнало към лятото: "Ой, Коледо, мой Коледо, родило се Боже чедо, с колко звезди по небето, толкоз здраве в тая къща”.
    Чрез своите обредни песни коледарите даряват стопаните с благословията си, те пък ги даряват с "вит превит кравай”. Той е дар, чрез който домакините изразяват готовността си да ги приемат вече като мъже, които могат дом да въртят и челяд да въдят.
    Именници: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En