Най-вълнуващите пътешествия с Библиотека ZigZag

Следвайте Библиотека ZigZag

RU EN
 • Breaking News

  сряда

  Легенди за Царевец

  Както във всяко друго място, което някога е играло важна роля за хората, а днес напомня за стари времена, и за крепостта Царевец има различни легенди.

  Лобната скала

  По времето на цар Калоян в една от кулите на крепостта Царевец бил затворен византийският император Балдуин Фландърски. Той бил заловен от българите в битката при Одрин. Легендата разказва, че Анна Куманката, съпругата на царя, се влюбила в императора. Тя изпратила тайно писмо до Балдуин, в което му предлагала свободата срещу това, той да я вземе със себе си. Императорът отхвърлил предложението на царицата, което я накарало да си отмъсти. Тя разговаряла с Болдуин и го обвинявала, заради която бил екзекутиран. Ето защо днес една от кулите на Царевец носи името на Балдуин.
  Друга легенда говори за скрити подземия с потайни входове. Те служили още на римляните, за да се скрият от варварските нашествия. В подземието имало езеро и смъртоносни механизми, които препятствали достъпа на злодеи.
  Естествено, както и във всяка друга история, не можело да мине без съкровища. Една легенда твърди, че в дълбоко хранилище, което било на много нива в дълбочина, са скрити несметни богатства. Но все още не е намерено никакво историческо доказателство в подкрепа на тази легенда.
  Има и друг район на Царевец, известен със своята мрачна история. Това е впечатляващ скален скат, известен като Лобната скала, разположен в северната част на крепостта. Според легендата от тук предателите на страната са били хвърляни в реката. В пределите на Лобната скала е имало манастир.
  Древната крепост Царевец пази спомени за много събития.

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Събития

  За начинаещи блогъри

  Рубрики

  Lang-Bg (500) Lang-Ru (110) Lang-En (87)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop
  Увеличение посещаемости

  Lang-En