The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Хан Крум Страшний

    Хан Крум Сташний, Законотворецът, се слави с военни успехи и огромни териториални придобивки. При управлението на хан Крум (802-814) някогашното скромно княжество по двата бряга на Долния Дунав е вече мощна държава, която включва цяла днешна Румъния и източната половина на съвременна Унгария, граничейки с владенията на франкския император Карл Велики.

    Хан Крум

    До къде стига територията на България при хан Крум? Експанзията на юг и югозапад обаче, към славяните в Тракия и по-нататък, в Македония, хан Крум се натъква на ожесточена византийска съпротива.


    България при хан Крум


    Конфликтът с император Никифор I Геник минава през множество кръвопролитни стълкновения, докато в едно от тях не загива и самият василевс. Хан Крум, който според хронистите отпразнувал победата, вдигайки тост с обкования в сребро череп на Никифор, този път вече насочва войските си към Цариград.


    Чашата


    Пред стените му обаче става ясно, че такова начинание не може да се осъществи без множество обсадни съоръжения и хан Крум пристъпва към преговори. Разярен от вероломния опит на византийците да го убият по врема на разговорите, той опустошава цяла Югоизточна Тракия и се завръща в своята столица, за да се отдаде на трескава подготовка за нова обсада, в разгара на която умира.
    Военните успехи и огромните териториални придобивки на хан Крум често изтласкват на заден план редица важни стъпки в управлението му, например законотворчеството, което открива пътя към пълна феодализация на страната (според някои преувеличени твърдения на древни автори хан Крум дори наредил да се изкоренят лозята - за да предпази народа си от порока на пиянството). Неговата изключителна фигура обаче впечатлява мнозина изтъкнати личности от Европа векове наред. На законодателството на хан Крум отделя място в творбите си Монтен; Франсоа Рабле пише за държавата на хан Крум като за страна, в която няма подлост, клевети и кражби. Той е прототип на Просперо от "Буря" на Шекспир, един от героите на Грифиус в Германия и на Корней във Франция.

    in English


    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En