The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Ден на народните будители

    Първи ноември! Български празник на историческата памет и национално самочувствие! Отстоявано година след година през вековете на робство, насилия и народни страдания, дело на стотици и хиляди знайни и незнайни българи книжовници, наставници и просветители.


    народните будители

    Вдъхнали в мрака на чуждото потисничество вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българската държавност.


    Първи ноември е денят, в който България се покланя пред своите будители. Пред тези достойни свои синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното ни минало в идеал и съдба на целия народ.

    Денят на народните будители е официален празник, който се чества всяка година на 1 ноември. Както 24 май, така и 1 ноември е празник на духовността. Празнуването на Първи ноември е израз на същата идея, с която отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий. Този ден е продължение и развитие на 24 май, разширяване на неговия дълбок исторически смисъл, защото включва освен стотиците достойни просветители и онези непокорни, горди българи, които учеха как се обича България и как се мре за нея. Думата "будител” носи голям емоционален заряд. Така народът с благоговение зове стотиците знайни и незнайни духовници, книжовници, учители – символ на духовната извисеност на българина. Редом до Свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Петър Берон, ние поставяме и Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Захарий Стоянов, Стефан Стамболов и още много други родолюбци.
    В най-широк смисъл, съвременните български учени и изследователи, учители, писатели, журналисти и творци от всички сфери и поколения са народните будители на днешния ден.
    Честит празник!


    in English

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En