The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  сряда

  Петър Берон и неговия Рибен буквар

  Петър Берон е роден около 1800, вероятно през 1799, в град Котел, в богато семейство на ръчни занаятчии и търговци. В Котел той получава началното си образование в килийно училище на Стойко Владиславов и Райно Попович. Продължава образованието си в Букурещ, където е влязъл в училището на гръцкия просветител Константин Вардалач. Последният, известен педагог и енциклопедист за времето си, е повлиял значително за развитието на Берон като учен и философ.

  Берон

  Петър Берон е работил в Букурещ и Крайова, но след няколко години на обща практика напуска работата си и започва бизнес със стока. Петнадесет години по-късно, след като направил цяло състояние, той заминава за Париж, където наема апартамент и започва истинската си научна кариера. Амбицията му е да учи всички на човешкото познание по това време и да направи природо-философска оценка чрез създаване на нова система. Неговият енциклопедизъм бил забележителен. Д-р Берон говорил девет езика и написал около 30 тома, без да се броят два речника, атлас, неговата докторска дисертация (написана на латински), и на Рибния буквар.


  Рибният буквар

  Берон е реформатор в образователното дело на България. Противопоставя на старото религиозно образование ново, светско образование, като насърчава демократичните принципи в педагогиката. В историята на българската литература Берон остава благодарение на своя "Рибен буквар", първия новобългарски учебник, в който авторът разказва на читателя за гръцката и римската история, философията на живот на народите от различни страни, флората и фауната на земята. Това е първата, в потока от религиозна литература, светска книга с енциклопедичен характер.  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (555) Lang-En (122) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En