The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  вторник

  Дивали, индийската Нова година

  индийската Нова година
  Утихва и най-грандиозният индийски празник Дивали. Празник на огньовете, на светлината, която побеждава тъмнината, или индийската Нова година!
  Подготовка за него е винаги най-трудната. Не е шега, но всички си купуват нови дрехи и подаръци, почистват къщата и изхвърлят всичко излишно. Събира се цялото семейството заедно, а само колко сладкиши трябва да се направят! Или ако трябва да са с модерен привкус, се купуват! А фойерверки и фишеци?! В края на краищата, аз не напразно написах, че честването утихна!

  Дивали

  В първата си година в Индия от Дивали бях шокирана, но бях предупредена, че ще бъде силно! Много силно преживяване! В края на краищата, трябва да се изплашат и прогонят всички зли демони! На първото пътуване до дома, не се смейте, си купих тапи за уши, обаче те вече няколко години си стоят неупотребявани. Благодарение на внушението и пропагандата чрез медиите, индийците се учат да празнуват този празник, заради възможните наказания и глоби, по-цивилизовано, купуват по-малко шумни фойерверки и фишеци, които избухнат след полунощ. Но това е кулминацията на празника, а какво се случва в домовете, преди веселбата по улиците?

  Дивали

  Вкъщи, както винаги, семейството, събрало се заедно, организира пуджа, този път пред главната богиня на празника - Лакшми. Видях дори специално построена къщичка за нея, украсена със свежи цветя и венци. Всички варени или купени сладкиши са осветени на специална церемония, предлагат се на боговете, а след това заедно с пожеланията за благоденствие през следващата година с тях се угощават приятели и съседи.
  И за какво са светлините? С тях в красиво украсения дом се кани богинята да носи благополучие в къщата и богатство. Индусите вярват, че привлечена от красивите фенери в тъмното и ярките светлини, Лакшми слиза и ще посети къщата, носейки в нея доброта. В превод "Дивали" просто означава редица или линия от светлини и огньове. Ето защо в индийската новогодишна нощ има горящи навсякъде лампи, фенери и модерни гирлянди. Спектакълът е завладяващ!


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En