The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    На изложба във Варна: вкусна Венера Милоска от шоколад

    На изложба във Варна
    67-килограмова Венера Милоска е част от експонатите на изложение на шоколадови скулптури, което днес бе открито във Варна. Подобна изложба има за пръв път в крайморския град и е посветена на титлата „Варна - Европейска младежка столица 2017“.

    На изложба

    Скулптурите са осем и са копия на класически произведения на изкуството, някои от които с човешки ръст. Направени са от плътен шоколад и са покрити със специален лак. Трудността при създаването на фигурите идва от това, че материалът от който са направени - шоколадът е тежък и трябва да се съхранява при температура около 20 градуса по Целций.
    Теглото на фигурите също е впечатляващо - репликата на Венера Милоска тежи 67 кг, Момичето с кошниците - почти 90 кг, а Жената с делвите - цели 110 кг. Ваятел на тези шоколадови произведения на изкуството и един от инициаторите на нестандартната експозиция е шеф-сладкарят Ради Стамболов.

    Венера

    Изложбата ще продължи до 31 октомври, за пръв пред варненската публика ще бъде представен розов и син шоколад. Посетителите ще имат възможност да сътворят свой шедьовър със специални маркери с какаово „мастило“ от бял, млечен или натурален шоколад.

    Момичето

    След Варна скулптурите ще бъдат представени в още няколко от големите градове в страната, като целта е да се промотира Варна като Европейска младежка столица. Следващият проект на инициаторите на изложбата е откриване на интерактивен музей на шоколада в крайморския град.

    Жената

    Ваятелят на фигурите Ради Стамболов работи активно по реализация на проект, с който ще кандидатства пред Гинес. Идеята е на летище София да бъде „вдигната“ 8-тонна шоколадова елха.
    След реализацията на този проект материалът от коледния символ ще бъде ползван за интерактивния музей във Варна, КОЙТО ЩЕ СЕ ОТКРИЕ през СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА.

    по материали и снимки на БТА


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En