The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  четвъртък

  На изложба във Варна: вкусна Венера Милоска от шоколад

  На изложба във Варна
  67-килограмова Венера Милоска е част от експонатите на изложение на шоколадови скулптури, което днес бе открито във Варна. Подобна изложба има за пръв път в крайморския град и е посветена на титлата „Варна - Европейска младежка столица 2017“.

  На изложба

  Скулптурите са осем и са копия на класически произведения на изкуството, някои от които с човешки ръст. Направени са от плътен шоколад и са покрити със специален лак. Трудността при създаването на фигурите идва от това, че материалът от който са направени - шоколадът е тежък и трябва да се съхранява при температура около 20 градуса по Целций.
  Теглото на фигурите също е впечатляващо - репликата на Венера Милоска тежи 67 кг, Момичето с кошниците - почти 90 кг, а Жената с делвите - цели 110 кг. Ваятел на тези шоколадови произведения на изкуството и един от инициаторите на нестандартната експозиция е шеф-сладкарят Ради Стамболов.

  Венера

  Изложбата ще продължи до 31 октомври, за пръв пред варненската публика ще бъде представен розов и син шоколад. Посетителите ще имат възможност да сътворят свой шедьовър със специални маркери с какаово „мастило“ от бял, млечен или натурален шоколад.

  Момичето

  След Варна скулптурите ще бъдат представени в още няколко от големите градове в страната, като целта е да се промотира Варна като Европейска младежка столица. Следващият проект на инициаторите на изложбата е откриване на интерактивен музей на шоколада в крайморския град.

  Жената

  Ваятелят на фигурите Ради Стамболов работи активно по реализация на проект, с който ще кандидатства пред Гинес. Идеята е на летище София да бъде „вдигната“ 8-тонна шоколадова елха.
  След реализацията на този проект материалът от коледния символ ще бъде ползван за интерактивния музей във Варна, КОЙТО ЩЕ СЕ ОТКРИЕ през СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА.

  по материали и снимки на БТА


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En