The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Японското понятие за красота

    Японското понятие за красота
    Мярката за красота при японците се изразява с четири понятия - саби, ваби, сибуй и юген. Първите три понятия се коренят в древната религия на Синто, а юген е вдъхновено от будистката философия. В традиционната японска естетика саби, ваби, сибуй и юген дефинират същността на красотата.

    понятие за красота

    Саби буквално означава ръжда. С това понятие се предава прелестта на износения чар, нещо остаряло с времето, патината, следи от докосване на много ръце. Саби е природна, естествена красота, родена от времето, неговия печат. Смята се, че времето помага за идентифициране на същността на нещата.


    понятие за красота


    Затова японците виждат в доказателствата за възраст особен чар. Те са привлечени от тъмния цвят на дървото и стария покрит с мъх камък в градината. Категория саби изразява връзката между изкуството и природата. Колкото по-различни са знаците на времето, толкова по-ценни са нещата. Японците обичат да варя чай в чайник от неопечена глина. С всяко варене ароматът става по-богат, а чайникът по-скъп. Чашката ще бъде съвършена, след като глазурата от вътрешната ѝ страна се покрие с мрежа от пукнатини.


    Японското понятие

    Ваби е липса на умишленото, красота на простота. С тази концепция е свързаната практичността, функционалността и красота на предметите. Красота и естественост за японците са понятия за идентичност. Ваби е мост между изкуството и всекидневния живот. Концепцията на ваби е много трудна за обяснение с думи, тя трябва да се усети.


    понятие за красота

    Ваби и саби с времето започват да се използват като единна концепция - ваби-саби, която след това придобива по-широк смисъл, превръщайки се в ежедневната дума сибуй.


    Японското понятие

    Сибуй е красота, скрита в материала при неговата минимална обработка и практичността на изделието. Комбинацията от тези две качества японците считат за идеална. В продължение на векове японците са развили способността да разпознават и да пресъздават качествата, определящи думата сибуй, почти инстинктивно.


    Японското понятие


    Юген  е намек, красота, която се крие дълбоко в нещата без да излиза на повърхността. Предмет, който е завършен е безинтересен. Японското изкуство отрича и симетрията - тя въплъщава повторението. Тайната на изкуството е да се вслушате в неизреченото, да се възхищавате на невидимото. Това е и четвъртият критерий за японската представа за красота.




    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop




    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En