The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Вулканско село

    село
    Едно малко планинско село доживява дните си - младите го напускат, а възрастните са изгубили надежда за нещо по-добро. Неочаквано жителите му научават, че то е разположено върху кратера на угаснал вулкан. Това се вижда на снимка, направена от Космоса, която им показва млад учен, пристигнал да изучава кратера.
    Хората отначало се стряскат:
    "Опасно е да се живее върху вулкански кратер, макар и угаснал отдавна. Природата не е чак толкова хрисима, че да не се разбунтува отново..."
    Но нещо в тях се променя: селото им не е какво да е, а вулканско... и сякаш усещат някаква сила, която идва от земните дълбини и ги кара да се замислят върху живота си, подтиква ги към дейност...
    Отначало изправят гърбове, след това един след друг запретват ръкави. Къщи, дворове, градини, улици... се съживяват, придобиват по-привлекателен вид.
    Селото вече не е същото, пък и хората - нова надежда ускорява крачките им. Те разгласяват в близките селища за кратера и скоро започват да пристигат любопитни гости, които разнасят вестта за вулканското село още по-надалече.
    Не след дълго идват и журналисти, медиите също съобщават новината. Има изгледи селото да се превърне в туристическо, да започне нов живот.
    Такава е силата на огъня, която се крие в дълбините дори и на угасналите вулкани...

    Ана Величкова


    Кожух
    Вулканът Кожух в Петричко-Санданската котловина, угаснал преди един милион години. Обявен за Природна забележителност през 1962 г.

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En