The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  четвъртък

  Вулканско село

  село
  Едно малко планинско село доживява дните си - младите го напускат, а възрастните са изгубили надежда за нещо по-добро. Неочаквано жителите му научават, че то е разположено върху кратера на угаснал вулкан. Това се вижда на снимка, направена от Космоса, която им показва млад учен, пристигнал да изучава кратера.
  Хората отначало се стряскат:
  "Опасно е да се живее върху вулкански кратер, макар и угаснал отдавна. Природата не е чак толкова хрисима, че да не се разбунтува отново..."
  Но нещо в тях се променя: селото им не е какво да е, а вулканско... и сякаш усещат някаква сила, която идва от земните дълбини и ги кара да се замислят върху живота си, подтиква ги към дейност...
  Отначало изправят гърбове, след това един след друг запретват ръкави. Къщи, дворове, градини, улици... се съживяват, придобиват по-привлекателен вид.
  Селото вече не е същото, пък и хората - нова надежда ускорява крачките им. Те разгласяват в близките селища за кратера и скоро започват да пристигат любопитни гости, които разнасят вестта за вулканското село още по-надалече.
  Не след дълго идват и журналисти, медиите също съобщават новината. Има изгледи селото да се превърне в туристическо, да започне нов живот.
  Такава е силата на огъня, която се крие в дълбините дори и на угасналите вулкани...

  Ана Величкова


  Кожух
  Вулканът Кожух в Петричко-Санданската котловина, угаснал преди един милион години. Обявен за Природна забележителност през 1962 г.

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En