The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  петък

  Фердинанд Първи Български

  Фердинанд I
  Фердинанд I Български. Пълното му име е Фердинанд Максимилиан Карл Мария фон Сакс-Кобург-Гота. Роден през февруари 1861, живял до 10 септември 1948. Български княз от 1887 до 1908 година, а след това цар на България, основател на Кралство България в годините 1908-1918 от династията Сакскобургготски. Внук по майчина линия на френския крал Луи-Филип I, а по бащина линия на Фердинанд Сакс-Кобург-Заалфелдски. Немски фелдмаршал от 1916. Имал и чин фелдмаршал на Австрия и Турция. Известен е като ботаник, ентомолог и филателист.
  Фердинанд I претендирал за българска хегемония на Балканите, считайки я за основен претендент за европейско наследство на Османската империя, опирайки се на подкрепата на Германската империя. През 1908 той обявил пълна независимост от Турция и приел титлата "цар на България". В същото време България от княжество е преименувана в царство. От 1912-1913 след края на Балканската война, България е получила от Турция значителна част от Тракия с Одрин и в действителност, голяма част от Македония, с достъп до Егейско море. Въпреки това, в същата 1913, заради нерешения въпрос за подялбата на Македония, Фердинанд започнал война срещу бившите съюзници - Сърбия и Гърция, позната ни като Междусъюзническата война. В Междусъюзническата война България претърпява съкрушително поражение, и дори била принудена да върне част от земята, в това число и областта Одрин , включвайки се във война срещу Турция.
  През 1915 България влязла в Първата световна война от германска страна, този път в съюз с Турция, като се надявала отново да промени ситуацията на Балканите в своя полза. След поражението във войната, Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III и напуска страната.
  Фердинанд преживял смъртта на сина си Борис III, разстрела на другия си син Кирил, депортирането на внука си Симеон II и установяването на комунистическия режим в България.  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En