The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Стара Загора

    Стара Загора
    Стара Загора се намира в южна България и е един от най-големите и модерни български градове. Благоприятното му географско положение с годините го превръща във важен икономически и социален център. Стара Загора се нарежда на пето място сред българските градове. Наричан е още Градът на правите улици, липите и поетите.
     През 8 хилядната история на града, жителите му давали различни имена : Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Зара, Железник и Стара Загора.
     Счита се, че историята на града започва преди 6-5 хиляди г. пр. н.е. , откогато датират неолитните жилища, запазени и до днес. През годините територията на Стара Загора е била завладявана от гърци, римляни, византийци. За пръв път града попада в пределите на българската държава през 717 при управлението на хан Тервел.
     През 1372 града е завладян от Османската империя. Дори по време на турското владичество той е водещ културен и икономически център. Ярка проява на революционните борби срещу османския поробител е Старозагорското въстание от 1875г. , ръководено от Колю Ганчев.
     По време на освободителните войни Стара Загора е опожаряван многократно от турските башибозуци, но всеки път построяван отново от гражданите си. През 1878 в града пристига известният архитект Лубор Байер, който проектира модерната правоъгълна шахматна планировка, с която Стара Загора се гордее и до днес. На 5 октомври същата година е положен и първият камък за възстановяването и именно затова датата е обявена за празник на града.




    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En