The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Соколски манастир

     манастир
    Соколски манастир "Успение Богородично" се намира на река Янтра, на 12 километра от град Габрово. През 1833 архимандрит Йосиф Соколски, бъдещият първи игумен на манастира, се върнал обратно в Габрово заедно с йеромонах Агапий. Те избрали да се изгради нов манастир на скалиста тераса директно на входа на пещера. В скалистата варовикова скала е изсечена първата сграда на манастира. Първата църква е построена от дърво. Близо до нея имало една малка дървена конструкция, издигната за настаняване на служителите. Църквата е осветена през 1834 от Иларион Критски. Всичко тук е построено от дарения на габровци и жители на околните села.
    Сградата на църквата, е във вида, в който е останала до наши дни. Украсата, интериора и екстериора, са изпълнени от свещеник Павел и сина му Николай. Тяхната работа е продължила в продължение на няколко десетилетия и приключила през 1862. Мойстори от тревненската школа за живопис боядисани изографисали иконостаса. В църквата се съхраняват няколко икони, на една от които е образът на Богородица с младенеца, което се счита за чудотворна. През 1968 в манастира е открит и параклис, в която са икони на известния зограф Захари Зограф. В двора на манастира има чешма, извор с питейна вода, на известния майстор Колю Фичето.
    Неотдавна светата обител е напълно възстановена, парите за възстановяването на манастира са получени от Европейския съюз.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En