The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  събота

  Нидерландия, историята на една картина

  Изабела
  Родителите на инфантата Изабела Клара Евгения са кралят на Испания Филип II и Елизабет Валуа. За майката това е било едно трудно раждане, след което тя прекарва няколко дни на ръба на смъртта. Филип II, когото източниците на времето описват като по-скоро безчувствен човек, след раждането обявил, че той е по-доволен, от това, че се е родило момиче, отколкото наследник на трона.
  Инфантата загубила майка си много рано, когато е била само на две години, която умира след поредното неуспешно раждане. Израснала с по-малката си сестра Каталина Микаела в двора на баща си под грижите на дойката Мария де Маса.
  Филип II, малко след внезапната смърт на Елизабет Валуа, се жени за четвърти път, като съпругата му е неговата племенница, Анна Aвстрийска, дъщеря на император Максимилиан II и сестра на Филип Марий. Тя приела двете момичета като на собствени деца и между тях имало много близки отношения на доверие.
  Новата испанска кралица, след няколко родени деца, но починали в ранна детска възраст, дарява Филип II с дългоочакваният наследник на трона - Филип III. Въпреки това, испанският монарх, продължавайки да таи дълбоки чувства към третата си съпруга, и не бил в състояние да изпитва същото към четвърта си жена, както и не успял да установи близки отношения с децата си от този четвърти брак. Двете му дъщери, Изабела Клара Евгения и Каталина Микаела, останали негови доверени лица, от които, както преди това и от майка им,
  продължавал да иска съвети по важни политически въпроси.
  През 1599 33-годишната Изабела Клара Испанска се омъжва за Алберт VII Австрийски, на когото баща й предава управлението на испанска Нидерландия, включваща територията от Рейн и Мозел до Люксембург и Белгия.
  По време на управлението заедно със съпруга си, а и след смъртта му през 1621, Изабела се занимавала не само с политически въпроси, но била и покровителка на изкуствата. Самият Рубенс е бил неин придворен художник, а портретът му на Изабела Клара Евгения и днес е в музея Прадо, Мадрид.


  Рубенс, Изабела Клара Евгения


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En