The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Нидерландия, историята на една картина

    Изабела
    Родителите на инфантата Изабела Клара Евгения са кралят на Испания Филип II и Елизабет Валуа. За майката това е било едно трудно раждане, след което тя прекарва няколко дни на ръба на смъртта. Филип II, когото източниците на времето описват като по-скоро безчувствен човек, след раждането обявил, че той е по-доволен, от това, че се е родило момиче, отколкото наследник на трона.
    Инфантата загубила майка си много рано, когато е била само на две години, която умира след поредното неуспешно раждане. Израснала с по-малката си сестра Каталина Микаела в двора на баща си под грижите на дойката Мария де Маса.
    Филип II, малко след внезапната смърт на Елизабет Валуа, се жени за четвърти път, като съпругата му е неговата племенница, Анна Aвстрийска, дъщеря на император Максимилиан II и сестра на Филип Марий. Тя приела двете момичета като на собствени деца и между тях имало много близки отношения на доверие.
    Новата испанска кралица, след няколко родени деца, но починали в ранна детска възраст, дарява Филип II с дългоочакваният наследник на трона - Филип III. Въпреки това, испанският монарх, продължавайки да таи дълбоки чувства към третата си съпруга, и не бил в състояние да изпитва същото към четвърта си жена, както и не успял да установи близки отношения с децата си от този четвърти брак. Двете му дъщери, Изабела Клара Евгения и Каталина Микаела, останали негови доверени лица, от които, както преди това и от майка им,
    продължавал да иска съвети по важни политически въпроси.
    През 1599 33-годишната Изабела Клара Испанска се омъжва за Алберт VII Австрийски, на когото баща й предава управлението на испанска Нидерландия, включваща територията от Рейн и Мозел до Люксембург и Белгия.
    По време на управлението заедно със съпруга си, а и след смъртта му през 1621, Изабела се занимавала не само с политически въпроси, но била и покровителка на изкуствата. Самият Рубенс е бил неин придворен художник, а портретът му на Изабела Клара Евгения и днес е в музея Прадо, Мадрид.


    Рубенс, Изабела Клара Евгения


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En