The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Водопадът Храунфосар, Исландия

    Водопадът Храунфосар
    В западната част на Исландия, на 55 километра от град Боргарнес, в района на гориста местност и тесен залив на цял километър се простира необичайният водопад Храунфосар. Храунфосар всъщност е серия от малки водопади, формирани от многобройни потоци, излизащи от полетата от лава, образувани от изригването на вулкан под ледник в западната част на Исландия. Името на водопада, преминаващ през пукнатините на вулканичните скали, е получено от характеристиките на външния му вид. Преведено името Храунфосар звучи като "Лавовия водопад".


     Исландия


    Водопадът се образува от тънки нишки от подземен източник, образуващи повече от 100 потока. И на вулканичния бряг са разпръснати брези-джуджета, като по чудо оцелели в такива трудни условия. През лятото, техните зелени корони украсяват вкаменената повърхност и омекотяват красивия пейзаж.


    >Водопадът, Исландия


    Рядко срещаното природно явление, каскадния лавов водопад Храунфосар, е под държавна защита от 1987. Неговата чиста и студена вода на територията на Природен парк Хусафетл, в зоната на който се намират геотермални извори, привлича много туристи. Не далеч от това място, на четири километра от водопада Храунфосар, се намира друг водопад, Барнафосар, получил името си от едно старо тъжно предание за изчезнали деца.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En