The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Най-красивите библиотеки в света

    Най-красивите библиотеки
    В нашия преглед е събрана прекрасна колекция от снимки на най-красивите библиотеки в света. Още в древността библиотеката е считана за храм на интелектуалното и духовно развитие на човечеството, така че се е обръщало специално внимание на строителството й. Прекрасна архитектура, уникален мирис на книги и прах, огромни читални, напоена с уют и спокойствие атмосфера, всичко това и още, прави библиотеката толкова специална, че все още привлича хора, учени и мечтатели, да се насладят на гледката и най-големите литературни съкровища.
    Нормалните хора идват в библиотеката, за да четат книги. Но библиотеките са прекрасни сами по себе си и си струва да се посетят дори без да се проявява интерес към четенето. И ето сега за вас няколко снимки на едни от най-красивите, най-величествените, най-невероятните библиотеки в цял свят.
    Тук, на снимките са много красивите и необичайни библиотеки в света. Всички библиотеки са публични, обществени, тоест, имат свободен достъп, всеки може да се възползва от всяко копие в каталога на хранилището на библиотеката. Тук не показваме частично публичните библиотеки, като например библиотеката на холандския парламент и Ватиканската библиотека, които за да се ползват трябва да се доказва научна квалификация и необходимостта от научни изследвания.
    Библиотека за първи път се появила в древния изток. Традиционно за първата библиотека се споменават глинените плочки от около 2500 г. пр.н.е, разкопани в храма на вавилонския град Нипур. В една от гробниците край на египетската Тива е намерено кутия с папирус от преходния период (XVIII - XVII век преди Христа ). От ерата на Новото царство на Рамзес II има около 20 000 папируса. Най-известната древна ориенталска библиотека е колекцията от клиновидни плочи от двореца на асирийския владетел през VII век пр.н.е. Ашурбанипал в Ниневия. Основната част от плочите имат правна информация. В древна Гърция първата обществена библиотека е основана в Хераклея от Клеархом (IV век пр.н.е).
    Разбира се, именно книгите правят толкова специални тези библиотеки, обаче много от тях са истински произведения на изкуството и известни забележителности на градовете или университетите.
    Библиотеката на Конгреса, Вашингтон, окръг Колумбия. Това е националната библиотека на САЩ и най-старото федерално учреждение - от 1800. Библиотеката се намира в три сгради и това е най-голямата библиотека в света по брой на рафтовете и броя на книгите - 22,19 милиона.
    Национална библиотека на Беларус в Минск. Основана на 15-ти септември през 1922. Тук се съхранява най-голямата библиотека от печатни издания в страната, и третата най-голямата колекция от руски книги извън територията на Русия.
    Библиотеката на манастира на Свети Гал в Швейцария. Библиотеката е основана от Свети Oтмар, основател на манастира на Свети Гал. Тя е най-старата библиотека в Швейцария и една от най-ранните и най-важните монашески библиотеки в света.
    Библиотеката Гайзел, Университета на Калифорния в Сан Диего е главната библиотека на Университета на Калифорния в Сан Диего. Тук са 4 от 6 библиотеки на кампуса. Сградата е наименована в чест на Одри и Теодор Сус Гайзел (известен още като д-р Сус), заради техния щедър принос към библиотеката и желанието им за подобряване на грамотността на населението.
    Библиотека на Делфтски технически университет, Южна Холандия.
    Библиотеката е създадена по дизайн на Архитектурно бюро «Mecanoo» и е построена през 1997 година. Тя е във вътрешния двор на университета. Покривът на библиотеката е покрит с трева, която служи като естествен изолационен материал.
    Обществената библиотека в Стокхолм, Швеция.
    Стокхолмската библиотека е кръгла сграда, създадена от шведския архитект Гунар Aсплунд. Проектът е готов през 1918, но строителството започна през 1924. Завършена е през 1928. Това е една от най-забележителните сгради в Стокхолм. Тя е първата библиотека в Швеция, където са възприети за ползване открити рафтове.
    Библиотека Александрина - Главна библиотека и културен център на брега на Средиземно море в египетския град Александрия.




    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En