The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Български фолклор

    фолклор
    България, страната на Балканите, която е известна със своите фолклор, обичаи и традиции от древността. Потопени в културата на страната, ще откриете, че танците, музиката, костюмите играят голяма роля в нейното ежедневие. Балканският фолклор е толкова разнообразен и богат, както е разнообразен и богат целия пейзаж на страната. Това може да се нарече жива илюстрация на тази древна история. Според балканския фолклор могат да бъдат проследени всички страдания на гордите и свободолюбиви хора. Този фолклор ярко се изразява в стихове, балади, приказки и различни мелодии. Музика, танци, обреди и традиции, символични ритуали, накити и костюми - всичко е пропито със самобитен фолклор. Народни традиции, предавани от уста на уста, от поколение на поколение. Почти всички български села празнуват отдавна зародила се историческа церемония. Ето защо на всеки пет години преминава фолклорен фестивал в Копривщица, в който участват само най-добрите български музиканти. Друго ярко и запомнящо се събитие в културния живот на страната е Празникът на розата в Казанлък, който се провежда ежегодно.
    Музика придружава всички български празници и делници, в радост и тъга. Българинът пее, дори когато плаче. Този музикален импулс е допринесъл за създаването на песни за всеки повод от живота - обреди, бране на грозде, жътва, сенокос. Българската песен, ако я слушате внимателно, е най-вече една солова песен. Песента звучи с един глас, дори ако тя се пее от двама.
    Тъй като българският народ има древни славянски корени, а следователно имат и много народни обичаи: поднасяне на хляб и сол с мащерка и червено вино, като червеният цвят символизира здраве.
    Специално място в България заемат различни празници, които също не минават без музика. Най-популярният и любим празник на България е Нова година с шумно карнавално шествие на кукери. Трифонов ден - е ритуал, с който се подрязва лозата. През есента, когато се прибира реколтата, в селата на България се срещат и събират много близки и сънародници. Всичко това се извършва с весели песни и големи празненства.
    Националните дрехи българи са цветни и разнообразни. Фолклорните фестивали задължително включват народни танци, винаги в национални носии. Дамски костюм - черна вълнена рокля с дълбоко деколте и светла престилка, с бяла риза под нея.
    Българите са много приятелски настроени и гостоприемни хора. А близостта на езика и религията на българите и руснаците дават възможност да се разберем по-добре един с друг.


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    History

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En