The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Къщата с химерите

    Къщата с химерите
    Къщата с химерите е може би най-известната сграда в Киев. Сега къщата се намира в центъра на Киев, на няколко десетки метра от Двореца на президента на Украйна, но в началото на ХХ век всичко е било различно. Тогава в тази част на Киев, сравнително необитаема и не добре поддържана, се извършвали работи по благоустройството й. На мястото на пресушено блато била построена сградата на театър Соловцов (сега театър Иван Франко), а участъкът от земя върху скалата, извисяваща се над театъра, бил продаден чрез публичен търг на символична цена, защото според експерти, тя абсолютно не е подходяща за строителство. Поради което всеобща изненада предизвикало решението на архитект Владислав Городецки да построи на това място дом за семейството си.
    Къщата с химерите е построена в стил Модерн. Тя се издигнала на улица Банкова през 1902-1903. За година е построена сградата, а две години са били необходими за вътрешно и външно довършване. Това е първата сграда в Киев, построена с помощта на новия материал - цимент. Изпълнението на този проект могло да послужи и като реклама на производството на индустриалеца Рихтер, занимаващ се с производството на цимент. За да се създаде стабилна основа за този дом, в хълма били забити 50 бетонни пилона на дълбочина от 5 метра. От страната на улица Банкова сградата има три, а от страната на театъра има шест етажа.
    Външното оформление на къщата и интериора й са уникални, не се повтарят никъде другаде. Те отразяват не само на въображението и уменията на архитекта, но и неговата страст към лова. Екстериорът на сградата е една незабравима гледка. Фасадата е украсена с фигури на реални същества с хипертрофирани размери. Тук е и момичето, качило се на гърба на риба (което често бъркат с русалка), разпростиращо мрежите си. И делфини, и морски влечуги, крокодили, огромни жаби, лилии с безпрецедентни размери, глави на носорози, антилопи, бързо тичащи в стройни колони гущери, орли, хищнически прострели крилата си, слонове, чиито хоботи служат като тръби за отвеждане на дъжда. Всички тези декоративни елементи по свои рисунки е изпълнил известният през тези години милански скулптор Елио Сала.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    History

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En