The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Дворецът "Пролет" на Чаушеску

    Дворецът Пролет
    Под влияние на общата тенденция за преглед на разходите, дори Румъния е решила да печели от държавни имоти за попълване на хазната. Става дума главно за тези обекти, чието поддържане изисква изразходване на големи суми, които са ненужно харчени. Сред имотите, които Румъния първоначално решила да продаде се откроява един от най-важните за страната, Дворецът Пролет, собственост на диктатора Чаушеску. В последните повече от двадесет години Дворецът Пролет е бил използван само като представително жилище за държавни глави по време на посещението им в столицата на Румъния.
    Дворецът се намира в Букурещ и е построен в края на 70-те години от известен румънски архитект, който е работил в тясна връзка със съпругата държавника. Именно съпругата на Чаушеску искала дворецът да е богат и луксозен, което било почти като шамар за румънския народ, който бил принуден да живее в дълбока бедност.
    Това, което изненадва най-вече на входа на Двореца е неговото величие и показен разкош. Много от пространствата са украсени с великолепни мозайки, изработени от ръцете на най-добрите местни майстори.
    Разбира се, вътре в царския дворец не може без огромен плувен басейн с таван от синьо стъкло, мраморни подове и златни парапети. Има и зона за отдих със сауна, солариум и фонтан от злато. Дворецът е разположен върху парцел с площ от около 5 хектара в самия център на столицата на Румъния.
    След смъртното наказание, което било присъдено на Чаушеску и съпругата му през 1989, луксозното жилище било иззето и автоматично станало собственост на държавата, която в продължение на всички тези години е плащала разходите по Двореца Пролет.
    Днес правителството си е дало сметка, че не е изгодно да инвестира стотици хиляди евро всяка година в Двореца, който се използва в най-добрия случай 5 пъти през годината. Първото решение на министрите било да се отдаде сградата под наем, но Двореца, в който дори и кранове на чешмите са изработени от чисто злато, ще има справедливо твърде висока месечна цена. Сега Дворецът Пролет на Чаушеску е превърнат в музей и вече е отворен за посетители.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En