The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  събота

  Какво сме дали на света

   

  1. Азбуката

  - През 886 г. България приема глаголическата азбука, създадена от Св. Св. Кирил и Методий през 60 те-те години на IX век. Глаголицата постепенно е заменена с кирилица - азбука, създадена в Преславската книжовна школа в началото на X век. В наши дни кирилицата е широко разпространена, както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до ХІХ век се е ползвала и в Румъния.
  Азбуката – Създадена като глаголица, която постепенно е заменена с кирилица. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до ХІХ век и в Румъния. Създатели - от братята Св. Св. Кирил и Методий , българи

  2. Киселото мляко

  – Върху опаковката на всеки млечно-кисел продукт, произведен в Япония, се изписва името на откривателя на млечно-киселата бактерия : Д-р Стамен Григоров, българин


  3. Компютърът 


  - Първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изобретена през 1939 от Джон Винсент Атанасов, българин

  4. Електронният часовник

  - Прототипът на електронния ръчен часовник или първия напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам, е създаден от Петър Петров, българин.

  5. Българският фолклор

  - През 1977 американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 политат към космоса в търсене на разумен живот. Златният диск на борда на американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 съдържа най-красивата музика на Земята. Тук е и българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“, изпята от Валя Балканска, българка.

  6. Най-далечната Планета

  - Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието е проф. Димитър Съселов, българин.

  7. Фотокопирната техника

  - Построяването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектретното състояние на веществата, направено през 1937 от Академик Георги Наджаков, българин.

  8. Douglas DC-3

  - Главният конструктор на първия в света траспортен пътнически самолет Douglas DC-3 (Дъглас ДС-3) е Асен Йорданов, българин.

  9. Хапчето АнтиБебе

  - Откривателя на хапчетo AнтиБебе, което промени живота на мъжете и жените, е Карл Джераси, евреин с български произход.

  10. Двигателите на модула Орел

  - Реактивните двигатели на лунния модул Орел, които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин, са изобретени от д-р. инж. Иван Ночев, българин.

  11. Статуята на Леонардо да Винчи

  - Статуята на Леонардо да Винчи, на входа на международното летище в Рим, е дело на скулптора Асен Пейков, българин.

  12. Лекарство от кокиче

  – Нивалин – лекарството, което се извлича от блатното кокиче помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система е създадено през 1956 от проф. д-р Димитър Пасков, българин.

  13.Мартеничката

  - Това е една изцяло българска традиция. Традицията, която повелява на 1 март всяка година да се закичваме за здраве и против уроки.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (555) Lang-En (122) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En