The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Какво сме дали на света

     

    1. Азбуката

    - През 886 г. България приема глаголическата азбука, създадена от Св. Св. Кирил и Методий през 60 те-те години на IX век. Глаголицата постепенно е заменена с кирилица - азбука, създадена в Преславската книжовна школа в началото на X век. В наши дни кирилицата е широко разпространена, както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до ХІХ век се е ползвала и в Румъния.
    Азбуката – Създадена като глаголица, която постепенно е заменена с кирилица. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до ХІХ век и в Румъния. Създатели - от братята Св. Св. Кирил и Методий , българи

    2. Киселото мляко

    – Върху опаковката на всеки млечно-кисел продукт, произведен в Япония, се изписва името на откривателя на млечно-киселата бактерия : Д-р Стамен Григоров, българин


    3. Компютърът 


    - Първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изобретена през 1939 от Джон Винсент Атанасов, българин

    4. Електронният часовник

    - Прототипът на електронния ръчен часовник или първия напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам, е създаден от Петър Петров, българин.

    5. Българският фолклор

    - През 1977 американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 политат към космоса в търсене на разумен живот. Златният диск на борда на американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 съдържа най-красивата музика на Земята. Тук е и българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“, изпята от Валя Балканска, българка.

    6. Най-далечната Планета

    - Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието е проф. Димитър Съселов, българин.

    7. Фотокопирната техника

    - Построяването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектретното състояние на веществата, направено през 1937 от Академик Георги Наджаков, българин.

    8. Douglas DC-3

    - Главният конструктор на първия в света траспортен пътнически самолет Douglas DC-3 (Дъглас ДС-3) е Асен Йорданов, българин.

    9. Хапчето АнтиБебе

    - Откривателя на хапчетo AнтиБебе, което промени живота на мъжете и жените, е Карл Джераси, евреин с български произход.

    10. Двигателите на модула Орел

    - Реактивните двигатели на лунния модул Орел, които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин, са изобретени от д-р. инж. Иван Ночев, българин.

    11. Статуята на Леонардо да Винчи

    - Статуята на Леонардо да Винчи, на входа на международното летище в Рим, е дело на скулптора Асен Пейков, българин.

    12. Лекарство от кокиче

    – Нивалин – лекарството, което се извлича от блатното кокиче помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система е създадено през 1956 от проф. д-р Димитър Пасков, българин.

    13.Мартеничката

    - Това е една изцяло българска традиция. Традицията, която повелява на 1 март всяка година да се закичваме за здраве и против уроки.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En