The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Хан Тервел, син на Аспарух

    Хан Тервел, син на Аспарух. Годината на раждането му е неизвестна. Според изричното указание на Именника на българските ханова Тервел бил от рода Дуло. На това основание се приема за син на Аспарух и негов непосредствен приемник. Той се възкачил на престола през 700.
       Сведенията за Хан Тервел са свързани с Византия, нейните императори и битките му с Константинопол. Първите сведения за Тервел са от 704 година и са свързани с византийския император Юстиниан Втори. През 705 година придобивките на Тервел са териториално разширение на България. На юг от
    Стара планина Тервел получил областта Загоре – днешните земи, разположени между Сливен, Ямбол и Черно море. След три години мирът между България и Византия бил нарушен. Юстиниан Втори започнал война срещу Тервел. Но без колебание Тервел нападнал и унищожил ромейските войски.
       През 712 година Тервел се възползвал от нестабилната обстановка в Константинопол и тежкотоварната българска войска проникнала дълбоко във византийска територия. Тази неустойчивост на Византия принудили император Теодосий Трети да започне преговори за мир. Мирният договор бил сключен през 716 година.Този договор е една голяма победа за Тервел – Византия не само признава териториалните му придобивки – областта Загоре, но му отстъпила и нови територии – границата минавала през Странджа планина.
       През 717 – 718 година самочувствието на Тервел, което нарастнало заедно с победите, го довело за трети път пред стените на Константинопол. Сваленият император Анастасий Втори получил съвет да потърси помощ от българския хан Тервел. Тервел го приел, обещал му помощ, дал му войска и злато, но акцията му да се върне в Константинопол излязла неуспешна.
       С това свършват свидетелствата за хан Тервел. Според Именника на българските ханове той управлявал 21 години. Следователно смъртта му е през 721 година.
       Съвременниците преценяват събитията от 705 г. като незапомнен триумф на хан Тервел. Това е подсказано и в неговия печат: конникът, който връхлита срещу повален на земята противник, символично изобразява тържествуващия хан Тервел над падналият в краката му император Юстиниан ІІ. Няма никакво съмнение, че същата идея е вложена и в релефа на Мадарския конник.


    България

    Паметник на хан Тервел



    България
    оловен печат на хан Тервел

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En