The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Град Клисура

    България
       Самото споменаване на името на град Клисура и до днес предизвиква във всеки български патриот спомени от героичните събития от 1876, свързани с избухването на Априлското въстание. Ни най-малко не е преувеличено да се нарече Клисура град-герой. Основната причина за това е сплотеността на местните хора, които "като един" вземат участие в борбата за освобождението на България от османско иго. Битката била неравна. Свидетели твърдят, че за да се потуши въстанието, цялата долина около града била завзета от турски войници, водени от Toсун паша. Две хилядна турска армия се противопоставя само на около 200 зле въоръжени българи. Бунтовническа Клисура защитил бунтовник Иван Козарев, по-популярен под прякора Боримечката. Черешовото оръдие, с което бунтовниците искали да отблъснат врага, по-късно се превръща в символ не само на град Клисура, но и на този момент от българската революционна история, когато хората стояли на пътя на борбата за освобождение.
       Днес, целият град, сгушен в южните склонове на Стара планина, напомня за тези паметни събития. Паметникът на Боримечката с черешовото оръдие стои като на пост в историческия квартал Зли дол. Героите на Клисура се събуждат за нов живот всяка година на 2 май, когато там традиционно се организира вълнуващо възстановяване на паметните дни на Априлското въстание. За този празник се готвят всички - от децата в училище до музейните работници и потомците на героите.
        Църквата "Успение на Света Богородица" се нарича "новата църква" на Клисура. Тя е построена преди повече от 120 години, когато местните хора са ангажирани в съживяването на родния си град от пепелта. Под големия купол на църквата има магия, божествена сила, която е лечебна и насърчава хората да търсят тук почивка и комфорт. Старата църква е "Свети Никола". В нея бунтовници държали барут, необходим за въстанието, и своето оръжие. Не е случайно, че местните хора не са възстановили старата църква "Свети Никола", чиято камбаната сигнализира за въстанието. Те решили да издигнат нова църква - Успение Богородично. Причината за това е икона на Света Богородица, която местно момче скрило под палтото си по време на бягството от града. В това клисурци видели знак на небесната благодат. Именно тази вяра ги насърчила да се върнат, за да възкресят от пепелта родната Клисура.



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En