The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Будапеща, перлата на Унгария

    пътешествия
       Много градове украсяват със своята уникалност пълноводната Дунав. Но може би най-заслепителният е Будапеща - столицата на Унгария. Градът започва своята история още през I век пр.н.е. Келтите се заселили тук и са започнали да се занимават на територията на модерната Будапеща с търговия и занаяти. Когато, в I век след Христа келтите са напуснали тези земи, на тяхното място се заселили римляните, които са построили на територията на съвременната унгарска столица града Панония. Скоро далеч от това място римляните построили две малки села - Пещ и Буда. Съединяването на тези малки римски селища довели до създаването на един красив и уникален град - Будапеща.
       Европа има дълга история в създаването на красиви градове, но перлата сред тях е точно Будапеща със своето историческо и културно наследство. Жителите на столицата на Унгария и правителството се опитват да се грижат добре за своите забележителности и паметници на архитектурата. Всичко, което се изразходва за възстановяване на паметниците, се връща с лихва, защото туристите винаги с удоволствие идват тук.
       Безспорните забележителности са замъка Буда, крайблежието на Дунав и булевард Андраши. Можете да посетите голямото разнообразие от музеи и галерии, които отварят за туристите своите тайни. С особената си красота поразява гредката от прозорец на Кралския дворец, който напълно разкрива красотата на този европейски град.
       Не по-малко интересна е църквата Матиас, който в продължение на векове са били коронясвани унгарските крале. Въпреки факта, че църквата е възстановена в нео-готически стил, вътре тя е останала толкова красива и величествена. Тук се провеждат концерти на органна музика, тъй като тя в тази църква има най-добрата акустика в Европа.
       Булевард Андраши - главната улица на града, която е кръстена на един от министър-председателите на страната. Именно Андраши направил много добри неща за столицата на Унгария, известен с това, че извел любимия си град до ранга на най-красивите културни градове на Европа. Тук, в проспекта, най-красивата сграда е сградата на операта, която се набива на очи със своята богата вътрешна украса.
       Паметникът на хилядолетието, който е в края на булеварда, слави 1000 - та години на независимост на унгарците. От колона към града гледа Архангел Гавриил, защитник на мира на цялата нация. Под статуята на Архангела могат да се видят скулптурите на всичките известни вождове на Унгария, както и крале, генерали и държавници.
       В допълнение към неговите забележителности и красива гледки, Будапеща се гордее с множество гейзери в близост до които са отворени много медицински центрове. Те привличат по-голямата част от туристите, които идват не само да се отпуснат, но и за лечение на своето здраве.








    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En