The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    България на 1330 години

    България

    България на 1330 години!
    През 2011 година, ние, българите чествахме 133 години от освобождението си. Но през цялата 2011 година отбелязвахме и една друга годишнина – 1330 години от създаването на Българската държава.
    Криви или не, хрониките разказват, че в лето 681 - во, конницата на Аспарух преминала река Дунав и забила своето знаме върху земите ни!

    Аспарухова България

    Първоначално тя е заемала земите на днешните североизточна и Северна България, Добруджа и земите Североизточно от долното течение на Дунав. Създаването и признаването на новата държава имало широк отзвук през VІІ в.Дори през ІХ в. патриарх Никифор и Теофан изповедник, които са основните извори за събитията от 680-681, с голяма скръб и болка пишат за срамните поражения на Византия от българите. Това не е никак случайно – хан Аспарух принудил император Константин ІV не само да признае България, но и да й плаща ежегоден данък, като тази данъчна зависимост на империята се запазила до 966.

    И не мисля, че само на 3-ти март трябва да се отбелязва националния празник на страната ни, защото "Отечеството загива само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си."
    За тези, които не познават моята Родина, и за българите, които по различни причини са далеч от нея, ще се опитам да представя нейните природни, исторически и други забележителности.
    Надявам се да се справя така, че да ви е интересно.

    in English
    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En