The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Балчик, дворецът на кралица Мария

    Балчик,дворец,кралица Мария
        Мария, румънската кралица, се влюбва в Балчик, когато през 1921 година разглежда владенията на княз Сатмаре. Тя избрала името Тихото гнездо или "Тенха юва". Дворецът е построен за три години на по проект на двама архитекти, италианците Августино и Америго. Завършен е през 1927 година. Парковете му, които са много красиви, са проектирани от Жун Жани. Но когато швейцарецът умира преди да са завършени, това прави друг швейцарец - Гутман. Създател на църквата в Двореца е Денис Гаетано. Под параклиса,
    на южната страна на първата тераса, все още стои вградена възпоменателан плоча за признателност: "За спомен на Денис Гаетано, доверен мой помощник, иззидал из основи това място. 14 май 1930г. Мария"
        Това, което прави впечатление в Двореца, е различните религиозни сюжети, архитектурна композиция, митологични персонажи. Между тях е декоративната джамия с минаре, поставените на много места кръстове с надписи на черковнославянски език- донесени от гробищата на манастирите в Молдова. Също така византийски православен параклис, колонади и двор в мавритански стил, красиви митологически същества по чешмите. Елинистичният мраморен трон бил докаран чак от Флоренция, "съжителствайки" с езически барелефи, мюсюлмански каменни надгробия с изваяни чалми, огромни глинени делви от Мароко.
       Това странно съчетание се дължи на учението на персиеца Бахаулла, на което Мария била поклонничка. Религията проповядва единство на Бога , единство на всички религиозни учения и човешкия род. И всички тези чудновати неща, са прегърнати от невероятните паркове, тераси, градини и уханни цветя.
        Преминавайки между красиви порти от ковано желязо, лабиринти от водни канали и водни огледала, там можеш да усетиш, защо кралицата е изпитвала такъв трепет към Тихото гнездо. Ще се разходиш из Гетсиманската градина / най-източната част от парка/ или пък Градината на Аллах /там където сега са кактусите/, или новата Плачеща градина с плачещи върба, вишна и кедър. Незабравяй да минеш през Моста на въздишките или да поседнеш под най-голямата на балканския полуостров магнолия. Това ухание, няма с какво да сравниш. Тук ще видиш нимфеума /римска баня/ и красиви водопади. Лабиринти от тайнствени и красиви места. Около Двореца в Балчик се намира и университетската ботаническа градина, създадена през 1955, която се е сляла с историята на Двореца. В нея могат да се открият около 370 етикетирани растителни вида - дървета и храсти. Особено внущаваща е кактусовата колекция от 600 индивида.
       Казват, че през 30-те години на миналия век, румънската кралица Мария, получила като подарък двойка тюлени. Първоначално живеещи в заградена територия на бреговете на Балчик, скоро тя решила, да ги пусне на свобода, предполага се, че те са се адаптирали и създали поколения, обитавайки подводните пещери на Тюленово.
        Вечерта на 18 юли 1938 г, след боледуване кралица Мария умира в Румъния. Предсмъртното желание на кралицата, сърцето й да бъде съхранено в дворцовия параклис "Света Богородица", е изпълнено. Две години по-късно, когато Южна Добруджа е върната на България, златното ковчеже със сърцето на кралица Мария е отнесено отново в Румъния.





    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En