The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Тадж Махал - силата на любовта

    Тадж Махал е мавзолей в град Агра, Индия, построен от монголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал.

    Тадж Махал

    Въпреки, че централната сграда с известния си бял купол е най-популярният образ на Тадж Махал, съоръжението представлява много по-голям комплекс от функционално свързани сгради. Строителството започва около 1632 година и е завършено около 1653 година, като в него участват хиляди строители и занаятчии. Като млад принц Кхуррам, третият син на император Джахангир, се жени за красавата принцеса Арджуманд Бано Бегум, с която имат 14 деца. През 1628 г. Кхуррам заема императорския престол под името Шах Джахан (господар на света), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца). Мумтаз Махал придружава съпруга си при всички негови военни походи. Тя умира по време на военна кампания през 1631 г. при раждане на 39-годишна възраст. Императорът решава да увековечи Мумтаз Махал с построяването на неповторима мраморна гробница. В последните мигове преди смъртта си,Мумтаз Махал моли съпруга си(Шах Джахан)да и построи най-голямата и величествена гробница в света.Той трябвало да посещава гробницата всяка година на датата на смъртта и Шах Джахан бил дълбоко съкрушен от смъртта на съпругата си,но въпреки всичко той удържал на думата си.След приключване на двегодишен траур, строителството на мавзолея започва през 1633 г.За място на строежа е избрана голяма градина на брега на реката, собственост на раджа Джай Сингх; мястото е избрано тъй като добре се вижда от дворците в Червената крепост.Главният архитект на строежа се казвал Иса.Куполът на Тадж Махал бил направен с форма на сълза,която според Иса била сълзата на Аллах.Главна помощница на Иса била Джаханара-най-голямата дъщеря на Шах Джахан.Бракът и,сключен по политически причини,носил само нещастие на принцесата и в процеса на съвместната си работа между Джаханара и Иса се родила истинската любов.20хиляди души работят тук в продължение на 21 години.След 21 дълги години на труд Тадж Махал бил завършен.
    Той олицетворявал истинската и чиста любав на Шах Джахан към съпругата му, но и любовта на Иса към Джаханара. Комплексът Тадж Махал е дълъг 580 метра и широк 300, като в ограденото с висока стена пространство освен мавзолеят и джамията са разположени конюшни и ханове за видни гости. Самият мавзолей е с квадратна основа, заоблен по ъглите, всяка от страните е дълга 56.6 метра, с голяма централна арка по средата и по-малки арки от двете ѝ страни. На всеки ъгъл е разположен малък купол, а централният купол, висок 70 метра, наподобява огромна перла- Мохамед описва трона на Аллах като бяла перла, поставена върху четири колони. Фасадата на мавзолея е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни, като стиховете от Корана са съчетани с флорални мотиви. Портата на комплекса, завършена през 1648 г., е висока 30 метра, като целта е гробницата да не се вижда преди да се мине през портата. Оригиналната врата на портата, отмъкната от индуски войски през XVIII-и век, е била от масивно сребро, като по нея са били наковани 1100 пирона с главички от сребърни монети. Покриващите портата калиграфски надписи изглеждат еднакви по размер, като за целта буквите постепенно са увеличавани отдолу нагоре. Градината (Чар багх) на комплекса, дълга и широка по 300 метра, символизира мюсюлманския рай, в който според Корана текат четири реки - от вода, мляко, вино и чист мед.
    Според закона на исляма всички гробници и мавзолеи трябва да имат прилежащо място за молитва. В двата отдалечени края на комплекса Тадж Махал има по една огромна постройка от червен пясъчник, всяка успоредна на стените на гробницата.

    Тадж Махал - силата на любовта!!!

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En