The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Световен ден на театъра

    ден на театъра
    "Целият свят е театър, а хората в него - актьори" твърди Уилям Шекспир в комедията "Както ви харесва". Какво пък, всеки от нас действително играе определена роля в този живот. И от нашия талант, умения и професионализъм зависи не малко. Ето защо Денят на театъра не е само световен, но също така и общочовешки празник, който няма национални или религиозни граници.

    Малко повече за историята на театъра

    Първото споменаване на театъра е от 497 година преди новата ера. През тази година, според писмените източници, в Гърция за първи път имало празник, посветен на бог Дионис. Специално за него били построени дървени скелета, на които пред зрителите излизали поети, музиканти и певци. Няколко години по-късно дървените скелета били заменени с кръгли арени, заобиколени от многоетажни места за зрителите. В действителност, видът на такива съоръжения е много подобен на външния вид на модерен цирк.
    В 55-та година преди новата ера в Рим бил построен първия каменен театър, на сцената на който са излизали актьорите, рецитирали поезия и пеели кратки песни, в които преповтаряли древногръцки митове и легенди.

    История и традиции на Световния ден на театъра


    Световният ден на театъра се чества на 27 Март. Празникът е създаден по инициатива на Международния институт за театър през 1961. За първи път честването му се състояло през 1962. Посланието към деятелите на театралното изкуство е написано от култовия френски художник, писател и драматург Жан Кокто.


     Кокто

    Световният ден на театъра е професионален празник на стотици хиляди хора, които са посветили живота си в служба на това голямо и красиво изкуство. Денят на театъра се празнува много забавно и празнично. Задължително има концерти, срещи с любими артисти, семинари. В този ден се състоят и премиерните продукции в големите водещи театри. Връчват се награди на отличили се театрални актьори и режисьори.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En