The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  четвъртък

  Световен ден на театъра

  ден на театъра
  "Целият свят е театър, а хората в него - актьори" твърди Уилям Шекспир в комедията "Както ви харесва". Какво пък, всеки от нас действително играе определена роля в този живот. И от нашия талант, умения и професионализъм зависи не малко. Ето защо Денят на театъра не е само световен, но също така и общочовешки празник, който няма национални или религиозни граници.

  Малко повече за историята на театъра

  Първото споменаване на театъра е от 497 година преди новата ера. През тази година, според писмените източници, в Гърция за първи път имало празник, посветен на бог Дионис. Специално за него били построени дървени скелета, на които пред зрителите излизали поети, музиканти и певци. Няколко години по-късно дървените скелета били заменени с кръгли арени, заобиколени от многоетажни места за зрителите. В действителност, видът на такива съоръжения е много подобен на външния вид на модерен цирк.
  В 55-та година преди новата ера в Рим бил построен първия каменен театър, на сцената на който са излизали актьорите, рецитирали поезия и пеели кратки песни, в които преповтаряли древногръцки митове и легенди.

  История и традиции на Световния ден на театъра


  Световният ден на театъра се чества на 27 Март. Празникът е създаден по инициатива на Международния институт за театър през 1961. За първи път честването му се състояло през 1962. Посланието към деятелите на театралното изкуство е написано от култовия френски художник, писател и драматург Жан Кокто.


   Кокто

  Световният ден на театъра е професионален празник на стотици хиляди хора, които са посветили живота си в служба на това голямо и красиво изкуство. Денят на театъра се празнува много забавно и празнично. Задължително има концерти, срещи с любими артисти, семинари. В този ден се състоят и премиерните продукции в големите водещи театри. Връчват се награди на отличили се театрални актьори и режисьори.  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En