The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  вторник

  Банкок, портата към Югоизточна Азия

     Банкок, чието име означава "град на дивата слива", столицата на Тайван, е основан от крал Рама I през 18-ти век. Известен е със своите невероятни архитектурни и културни забележителности. 

  Банкок, портата към Югоизточна Азия


     Стотици будистки храмове и остри покриви на дворци, хиляди коли и хиляди кораби по каналите, пресичащи града, постоянната воня от изгорели газове и улични мангали, и малки уютни паркове в английски стил - всичко това е преплетено в едно. 
     На тайландски градът се нарича Крунг Теп ("град на ангелите"), но официалното име на столицата е много по-дълго и напълно непроизносимо за "фаранг" ("бял чужденец"), както местните наричат ​​туристите.

  Забележителностите на Банкок


     Историческият център на града се намира на остров Ратанакосин („Върховното бижу“), който се формира от река Чао Прая и околните ѝ райони. 
     Основната атракция тук е Големият кралски дворец - резиденцията на тайландските монарси. 

  Големият кралски дворец  Той е съчетание на прекрасен парк и сгради в традиционен тайландски стил. Комплексът на кралския дворец включва много стари сгради,  Библиотеката и Мавзолея, където се съхраняват кремираните останки на всички членове на кралското семейство. Тук са дворците Чакри с Тронната зала , личната резиденция на монарха - Чакрабардибиман, Боромабиман с известните си фрески, Махишра Прасад и залата за приеми Амаринда, както и залата Пейзан, където се провежда коронацията на тайландските крале. 
     Тук се намира любимата резиденция на крал Рама V и най-голямата сграда в света, построена изцяло от златно тиково дърво – Виманмек,  която сега се използва като музей. 

  Виманмек      До Кралския дворец има гигантски ритуални люлки Lak Muang,  представляващи два огромни тикови стълба с издълбана напречна греда.

     На север от кралската резиденция е Храмът на Изумрудения Буда, свързан с кралската резиденция чрез порта. Тук се пази една от светините на будизма - известната статуя на Буда, седнал на златен олтар, издълбан изцяло от едно голямо парче жадеит.

  Храмът на Изумрудения Буда


      Градът има около 400 великолепни храма, най-известните от които са Храмът на Златния Буда, в който се помещава 5,5-тонна статуя на Буда от чисто злато,  големият храмов комплекс Wat Pho с гигантска статуя на легналия Буда - най-старият и най-големият храм в Банкок, Wat Bencha Mabofit, Wat Arun и още много други.

  Храмът на Златния Буда


      New Street, най-старата улица в града, води надолу към крайбрежната, откъдето можете да вземете дълга лодка за многочасова разходка по каналите в целия град. 

  Каналите на Банкок


      Банкок е бил наричан „Венеция на Изтока“, тъй като 140-те канала, които го пресичат, продължават да поддържат ритъма на града и до днес. Това е съвсем различен свят – свят на бедност и лукс, търговия и риболов, плаващи пазари и мистериозен нощен живот.

      На север от бизнес центъра на града, кварталът Силом, се намира квартал Сиам Ску, който е търговският център на столицата. Тук са и най-големите супермаркети в града, и малките магазини.


  Сиам Ску


   
     Най-големият булевард в Банкок, Сукхумвит, който се смята за център на чуждестранния туризъм, е приютил стотици кафенета, барове, хотели, ресторанти и нощни клубове, както и някои от най-добрите търговски центрове в града.
   
     Всеки голям хотел има собствен нощен клуб. Голямо разнообразие от възможности за забавление е съсредоточено в Patrong и New Phetchaburi Roads, които са дом на стотици салони, барове и ресторанти. Улица Рачада е не по-малко известна със своя нощен живот и ресторанти.

  В града има няколко музея, планетариум, художествена галерия и културен център. Най-популярни сред гостите са Националният театър, Националният музей с прекрасна колекция от тайландско изкуство и параклисът Buddhaisawan, Университетът Таммасат на площад Санам Луанг и Музеят на науката - един от най-добрите музеи за наука и технологии в региона. 

  Националният музей     В дома на архитекта (и шпионина!) Джим Томпсън сега се помещава Музеят на коприната и постоянна изложба на антики, събрани от Томпсън в Югоизточна Азия. 

     А градските паркове, сякаш издълбани от умелата ръка на тишината във вечно кипящия град, ще осигурят почивка сред тропическата зеленина на уморения от суетата турист. Близо до неделния пазар в северен Банкок се намира очарователният парк Чачуак, а увеселителният парк Меджик Ленд включва въртележки, стая на ужасите и други атракции.

     Най-големият парк в столицата е Лумпини, разположен точно в бизнес центъра на града.

   
  Лумпини парк


     Новият парк, кръстен на Рама IX, е открит от самия крал, а известният парк Safari World е огромен. Той е мястото в покрайнините на столицата, известно със своите ферми за диви животни, отличния делфинариум Marina Park и огромния аквапарк Siam Park.


  Аквапарк Siam Park
  За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


   
  BGtop

  Follow ZigZag Library

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (555) Lang-En (122) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En