The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  вторник

  Кога да пием вода

  Кога да пием вода


     Дехидратацията е една от най-добрите приятелки на мигрената. Не е тайна, че колкото повече вода приемаме дневно, толкова по-малък е рискът да бъдем навестени от някое досадно главоболие. 
     Приемът на вода, разбира се, подпомага и много други процеси в тялото ни. Ако се чудите кога е най-доброто време да се почерпите с една доза H20, ето какво казват специалистите:​

  ​ ➤След събуждане --> активира работата на вътрешните органи;​

  ​ 
  ​ ➤След тренировка --> нормализира сърдечния ритъм; ​

  ​ 
  ​ ➤Половин час преди хранене --> подпомага храносмилането;​

  ​ 
  ​ ➤Преди баня --> спомага редуцирането на кръвното налягане​;

  ​ 
  ​ ➤Преди заспиване --> компенсира потенциалната загуба на течности;​

  ​ 
  ​ ➤Когато се чувстваме болни --> хидратира организма и подобрява функциите му​;

  ​ 
  ​ ➤Когато се чувстваме уморени --> презарежда "физическите" ни батерии​;

  ​ 
  ​ ➤Когато сме обградени от болни хора --> хидратацията на организма намалява риска от заразяване;


      Предполага се, че 80% от тази водата влиза в организма заедно с всички напитки, включително мляко, плодови сокове и течностите, които съдържат кофеин и 20% - от твърди храни (зеленчуци или плодове).
     Отново приблизително същите цифри се подкрепят от Световната здравна организация. Тези приблизителни изчисления се отнасят за хора с умерена физическа активност при умерени температури на околната среда.
     Ако физическото натоварване е по-голямо и температурата е по-висока (да речем, че сте отишли ​​на пътуване през летните горещини), количеството течност ще трябва да се увеличи.
     Колко? Това вече е отделен въпрос, изискващ специален подход и въвеждането на допълнителна терминология.

  Как да разберете колко вода да пиете


     Лекарите идентифицират два ключови признака, че имате достатъчно течности:

  ​ ➤Вие не сте жадни.

  ​ ➤Вашата урина е безцветна или светложълта.

     Ако това е така, можете да се отпуснете: с режима ви на пиене на течности, тялото ви е задоволено. Не е нужно да се напъвате да пиете повече дори ако вие или някой друг мисли, че не пиете достатъчно вода.
     Ако има поне един от признаците, тогава трябва да добавите чаша вода, компот, плодов сок или друга течност между храненията: напитките ще намалят вероятността от дехидратация.
     За риска от дехидратация трябва да се обърнете особено внимателно, ако влизате в някоя от следните рискови групи:

  ​ ➤Вие се занимавате с физически труд или спорт

     Всяка дейност, която ви изпотява, е очевидна индикация да пиете още една чаша вода преди, по време или след нея, дори и да не ви харесва.

  ​ ➤Вие живеете във високи планини или на място в горещ и сух климат

     Тези параметри на околната среда ви карат да се потите интензивно (въпреки че навън потта може да е невидима поради интензивно изпаряване) и съответно губите повече течност, отколкото обикновено. Загубите изискват компенсация: не забравяйте да носите бутилка вода и редовно да я пиете.

  ​ ➤Имате температура и повръщане или имате диария

     Колкото по-висока е температурата, толкова повече влагата изчезва (изпарява) чрез кожата и тялото като цяло. Дехидратацията в този случай е изключително опасна, защото е в нарастващ мащаб. Колкото по-малко течности има в тялото, толкова по-малка е способността му да устои на болестта и толкова повече се покачва температурата. Така загубата на течности отново се увеличава. Ето защо, при такива условия лекарите се препоръчват да се пие вода колкото е възможно повече.

  ​ ➤Бременна сте или кърмите

     Експертите съветват бременни жени да пият най-малко 10 чаши (2.4 литра) течност, а кърмачките - най-малко 13 чаши (3.1 литра) дневно.

  Как се проявява дехидратацията?


     Жаждата възниква, когато тялото губи 2% вода. Дехидратацията се получава, ако загубите около 5% от течностите.
     Ако не е възможно да разберете дали човек получава достатъчно течности, можете да използвате индиректните признаци, които показват развитието на дехидратацията:

  ​ ➤Виене на свят.

  ​ ➤Немотивирана умора.

  ​ ➤Редки уриниране (например при кърмачета пелената остава суха за 3 часа или повече).

  ​ ➤Запек.

     Има и по-малко очевидни симптоми на дехидратация. Не ги игнорирайте в никакъв случай: трябва да увеличите употребата на течности, а ако това не помогнете, се вижте с лекар.

  Турците казват: лесно е, като да изпиеш чаша вода. 


     Изненадващо този прост навик може да донесе огромни ползи за нашето тяло и можете да почувствате положителни промени само за няколко седмици.
     И така, какво се случва с тялото ви, ако започвате всеки нов ден с чаша вода на празен стомах? Как този елементарен ритуал има толкова мощен ефект?
     Диетолозите препоръчват да пиете чаша вода всеки ден веднага след събуждане, тоест на празен стомах. Този навик не се препоръчва за хора с хипертония, склонност към тежки отоци и уролитиаза. Но за мнозинството този навик би бил абсолютно безобиден и ще има само положителен ефект. Разбира се, ако следвате няколко прости правила:


  ​ ➤Изпийте чаша вода в рамките на 10 минути след събуждането.

  ​ ➤Водата трябва да е чиста, но не преварена. Филтрираната, минерална или изворна вода ще свърши работа.

  ​ ➤След като изпиете чаша вода, трябва да закусите, но поне 40 минути по-късно.

     Може би най-противоречивият момент е температурата на течността. Определено не си струва да пиете ледена или вряла вода - от такава напитка няма да има полза.

  ​ ➤Студената вода (15-20 градуса) дразни стомашната лигавица и насърчава тялото да произвежда енергия. Затова чаша студена вода ще помогне да се разсъните и да почувствате прилив на сила.

  ​ ➤Водата със стайна температура (20-27 градуса) ефективно стимулира стомашно-чревния тракт и спомага за нормализиране на храносмилането.

  ​ ➤Топлата вода (35-40 градуса) по-добре ускорява процесите на прочистване на организма и стимулира обмяната на веществата.

     Традицията да се пие вода сутрин на гладно навлиза в европейската култура от Изтока. В Китай, Индия и Япония този навик се счита за една от тайните на дълголетието. Затова експертите често са склонни да смятат, че температурата на водата трябва да е около 35 градуса. 
     Най-добре изберете температурата на водата, съобразявайки се със собственото си тяло. 


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.
  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop

  Follow ZigZag Library

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (555) Lang-En (122) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En