The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Указ на Петър Първи за празнуването на Нова година

     

    Знаете ли за указа на Петър Първи за прехвърляне празнуването на Нова година от 1 септември на 1 януари? Тогава прочетете. 
     На 20 декември 1699 руският цар Петър Първи подписва указ за прехода на Русия към нов календар и отлагането на честването на началото на новата календарна година от 1 септември на 1 януари. 

    Цар Петър Първи


     С постановлението си Петър Първи заповядва на 1 януари 1700 да се украсят къщите с борови и смърчови клони по специални образци. В знак на забавление било задължително да се поздравяват един друг за Нова година и новото столетие. На Червения площад били организирани фойерверки, салюти от оръдия и пистолети, а на московчани било наредено да стрелят с мускети и да изстрелват ракети в близост до домовете си. На 6 януари тържествата завършили с шествие до Йордания. 
     Противно на стария обичай царят не следвал духовенството в богати дрехи, а застанал на брега на река Москва в униформа, заобиколен от полкове, облечени в зелени кафтани със златни копчета. На болярите и служещите било наредено да облекат европейски костюми - унгарски кафтани. И жените също трябвало да бъдат облечени в чуждоземни рокли. 
     Тези новогодишни обичаи се възприели в Русия доста бързо, защото по-рано през това време там се чествал един от най-любимите периоди на годината - Голямото зимно коледно време. И много стари ритуали, като весели карнавали, пързаляне с шейни, среднощно гадаене и танцуване около коледното дърво, се вписвали добре в ритуала за отбелязване на Нова година. Оттогава до днес този празник е в руския календар.


     
    in English

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на: 

    BGtop
    или подкрепете този проект

    Follow Библиотека ZigZag



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En