The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Леденика. Една ледена приказка

    Леденика
    Южно от град Враца, в Стрешерската част на Врачанската планина е Леденика, една уникална пещера. Уникална със своите красиви водопади и ледени образувания - сталактити, сталагмити, колони от лед. Най-ниско е нейната първа зала. Това е Преддверието. Тя е най-красива през два сезона от годината - зимата и пролетта, защото е ледено украсена. Оттук произлиза и наименованието на тази пещера - Леденика.

    Пещерата Леденика


    Влизайки в нея, попадате в ледена приказка. Като преминете прохода Плъзнята ще стигнете до едно място, с приблизително кръгла форма. Това е Малката зала. Преминавате стеснението и влизате в следващата - Голямата зала. Наричат я и Концертната зала. И не напразно, акустиката й е превъзходна. Тук всички фигури са неповторимо красиви. И Крокодилът, и Главата на великана, Сокола, Дядо Коледа, Къщичката на Баба Яга.
    Има и още много красиви и причудливи ледени фигури. Вдясно е малкото синтрово езеро. През един цял лабиринт от Голямата през Малката зала и Голямата пропаст, и през един коридор, наречен Завеските, ще стигнете до Бялата зала. Тя е още по-красива. Всичко е бяло. Тук можете да се порадвате на Свекървения език, Жената на великана, Слонът, Девойката, която се къпе.

    Леденика

    Интересно е, че в най-голямата зала, Концертната, често се провеждат концертни спектакли, а музиката се чува в другите зали на Леденика като ехо. В залата, известна като "Хладилника" има малко езеро. Не е известно кога и от кого то е наречено "Езерото на желанията". Днес всеки, който потопи ръката си в студената вода на езерото, може да си пожелае нещо. И според уверенията на екскурзоводите, то непременно ще се сбъдне.
    Пещерата Леденика е открита през 1961, а през 1962 е включена в списъка на природните забележителности на България. Общата дължина на маршрута, предлаган за туристи е 300 м. Тя е отворена за посетители през цялата година, но трябва да се има предвид, че тук има висока влажност и студ дори и през лятото. От растителността се срещат само мъхове и лишеи, а от животинския свят само прилепите, светулките "Ledenicus", паяците и пещерните бръмбари са се приспособили към условията на пещерата.






    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop




    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En