The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  петък

  Подводният град Бая: императорската столица на разврата и порока

  Древният римски град Бая, намиращ се на северозапад от залива на Неапол, някога е популярен морски курорт, известен с идилично си местоположение и терапевтични минерални извори, които привличат вниманието на Юлий Цезар, Нерон и Калигула.

  Подводният град Бая


  Но това, което наистина се харесва на богатите и силните на деня в този курортен град, са неговите плажни партита, виното и жените.

  В Бая "неомъжените жени са обща собственост, старците се държат като малки момчета, а много млади момчета действат като млади момичета", пише древния римски учен Марк Теренций Варон. Други описват мястото като "град на безнравственост“ и "вихър на лукса".

  Подводният град Бая


  Голяма част от Бая днес се намира под вода. Същата подземна вулканична дейност, която изважда на повърхността минералната вода, превърнала го в имперската столица на разврата и порока, води до падението му – при това съвсем буквално.

  Цялата земя се сгромолясва с повече от шест метра - процес, известен като брадисеизъм - вулканично явление, при което нивото на почвата периодично се повишава или понижава, като това е причинено от изпълването или изпразването на подземна магмена камера. Това се случва през 16-и век.

  Подводният град Бая


  Градът е построен върху полуостров, който първоначално е пристанище. Той се превръща в луксозен курорт и дестинация за елита към края на Римската република и началото на Римската империя.

  Бая е най-горещото място за почивка сред видни членове на римската аристокрация, като Юлий Цезар, Нерон, Калигула, Август, Помпей Велики, Марк Антоний, Септимий Север. Много от тях разполагат със собствени вили, построени в района.

  Подводният град Бая


  Градът е свързан и с някои от най-забележителните събития в историята на Римската империя. Майката на Нерон – Агрипина, е убита във вилата й в града. Адриан също умира там, а Калигула построява известния си понтонен мост, простиращ се от Бая до Поцуоли.

  Смята се, че Клеопатра е отседнала в града към момента на смъртта на Юлий Цезар през 44 пр. Христа.

  Подводният град Бая


  Славните дни на Бая са прекъснати от варварските нашествия и нападения от мюсюлманските владетели в 8-и век. След това, през 16 век, той изчезва под водите на Тиренско море.

  Ако днес се гмурнете в района, ще откриете павирани пътища, великолепни вили, десетки мраморни статуи и други. Повечето от сградите са със сринати стени, но помещенията им са различими.

  Някои от тези стаи все още разполагат с непокътнати мозаечни подове. Завладян от водораслите, градът е дом на разнообразен морски живот.

  Подводният град Бая


  Освен в подводния археологически парк Бая, има няколко римски руини, които могат да се видят и на сушата. Храмовете на Меркурий, Венера и Диана са най-популярните забележителности.

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  или подкрепете този проект:

  Follow Библиотека ZigZag

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En